Редица страни от ЕС настояват за предприемане на ограничителни мерки

...
Редица страни от ЕС настояват за предприемане на ограничителни мерки
Коментари Харесай

Financial Times: ЕС настоява за санкции срещу Грузия заради закона за чуждестранните агенти

Редица страни от Европейски Съюз упорстват за предприемане на ограничаващи ограничения против Грузия, в това число прекъсване на безвизовия режим за нейните жители в Европейски Съюз, в отговор на приемането от Народното събрание на страната на закона „ За бистрота на задграничното въздействие “, оповестява (FT), базирайки се на чиновници, осведомени с полемиките.

Според тях „ Холандия, Чехия, Швеция и Естония поемат самодейността да обсъдят опцията за въвеждане на антигрузински наказания на идната среща на външните министри на Европейски Съюз идната седмица “. Сред ограниченията, препоръчани за разискване, са премахването на безвизовия режим в Европейски Съюз за грузински жители, целенасочени наказания и заледяване на еврофондове. В европейските столици „ се обмислят разнообразни ограничения за напън върху грузинското държавно управление “, означиха публични лица.

На 14 май грузинският парламент одобри на трето четене закона „ За бистрота на задграничното въздействие “, което провокира остри изказвания от страна на Европейския съюз за закани за прекъсване на интеграцията на страната в общността. Също по този начин помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Джеймс О`Брайън сподели, че Съединените щати ще наложат наказания против грузинските управляващи, в случай че демокрацията там бъде подкопана. Президентът на републиката Саломе Зурабишвили наложи несъгласие на закона на 18 май, само че съгласно ръководителя на Народното събрание Шалва Папуашвили депутатите имат намерение да го преодолеят.

Разглеждането на проектозакона „ За бистрота на задграничното въздействие “ стартира през април. Оттогава в Грузия се организират огромни митинги. На няколко пъти те прераснаха в конфликти със силите за сигурност; специфичните елементи използваха пипер и водни оръдия, с цел да разпилян протестиращите.

Организация на обединените нации, НАТО, Организацията за сигурност и съдействие в Европа и Съветът на Европа също са срещу закона. Западните водачи споделят, че законът опонира на европейските полезности. Управляващата партия в Грузия твърди, че тя служи единствено за обезпечаване на бистрота на задграничното финансиране на неправителствения бранш и медиите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР