Всички познават чувствата, които изпълват цялото ни същество, когато сме

...
Всички познават чувствата, които изпълват цялото ни същество, когато сме
Коментари Харесай

Влюбваме се за по-малко от секунда

Всички познават възприятията, които изпълват цялото ни създание, когато сме влюбени. Но по какъв начин тъкмо се случва това и има ли пояснение за тези протичащи в нас процеси от позиция на науката?

Влюбването освен ни опиянява, само че и се случва много бързо. Учените са успяли да открият за какъв брой време се случва това. Те са разкрили, че ни е нужна единствено една пета от секундата с цел да се влюбим.

При това влюбването освен ни води до положение на еуфория, което е сходно на това при приемане на опиати, само че също по този начин подтиква по едно и също време интензивността на няколко зони на мозъка.

Когато човек е влюбен десетки зони на мозъка стартират да работят по едно и също време и да създават хормони. Такива като допамин, адреналин, окситоцин и вазопрезин, които провокират възприятие на наслада и наслаждение.

Авторите на проучването са открили, че любовта задейства и нашите когнитивни качества, в това число менталните облици и способността ни да мислим метафорично.

Как се влюбваме: със сърцето или с мозъка? Това е подъл въпрос, на който се пробват да отговорят учените. Мозъкът е водещ, само че и сърцето взе участие, защото комплицираното положение на влюбването се образува от процеси протичащи от мозъка към сърцето и назад.

На хората постоянно им се коства, че възприятието, което асоциират с любовта е обвързвано със сърцето, само че това не е тъкмо по този начин. Когато се задействат избрани зони на мозъка ние започваме да усещаме неспокойствие в сърцето.

В последна сметка мозъкът е този, който подава сигнали за учестения пулс, който усещаме при среща с обичания.

Учените са забелязали също, че равнището на фактора за растежа на нервите, който спомага за възприятието за влюбване от пръв взор, също пораства и се намира на високо равнище при двойки, които са се влюбили наскоро. С течение на времето, равнището му се стабилизира до нармалните граници.

Научно може да се изясни и за какво разпадането на връзките провокира подобен мощен стрес и меланхолия. Гледайки на любовта от научна позиция учените се надяват да разработят нови типове лечения, които да оказват помощ на хората да се оправят с възприятията в резултат на разрушената обич.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР