Вселенският патриарх поиска от църквите по света да спрат богослуженията

...
Вселенският патриарх поиска от църквите по света да спрат богослуженията
Коментари Харесай

Вселенският патриарх поиска църквите по света да спрат богослуженията

Вселенският патриарх изиска от църквите по света да спрат богослуженията и всички други свещенодействия до края на март и да останат отворени единствено за искащи да се молят, заяви " Ройтерс ".

Това прекъсване на работа до края на март се желае в миг, когато религиозни институции в България и по света лимитират активността си, с цел да спрат разпространяването на ковид. До момента Българската православна черква единствена на територията на страната не е обявявала ограничавания за събирането на миряни по отношение на разпространяването на ковид - това направиха джамии, протестантски църкви и католически храмове. Наред с въведените ограничения за засилена стерилизация от Светия синод оповестиха спомагателни молебствия, а тезата на църквата е, че " Светите Тайни не могат да бъдат преносители на болест или каквато и да е болест ".

Вселенският патриарх се смята за " пръв сред равни " измежду над 300 млн. православни християни по света. Тази му позиция обаче не се приема еднопосочно в православния свят, където някои църкви или обособени елементи от тях са по-скоро под въздействието на Московската патриаршия.

С изказване, оповестено късно нощес, Вартоломей изиска миряните да лимитират излизанията, да останат по домовете си, с цел да пазят обществото. Манастирите ще продължат богослуженията си, само че поклонници и гости няма да се позволяват. Самият Вартоломей ще се моли за целия свят и " бързото му облекчение от това тестване ", продължава решението на патриаршията в Истанбул.

Нужно е " всеки да следва " тези указания, се споделя в известието.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (702)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР