Все повече творци на свободна практика губят клиентите си заради

...
Все повече творци на свободна практика губят клиентите си заради
Коментари Харесай

Магията на новата професия: AI промпт-инженер


Все повече създатели на свободна процедура губят клиентите си поради възхода на логаритмите за писане на публикации и генериране на изображения (снимка: CC0 Public Domain)

Изумителните картини на Ник Сен Пиер, за които стана дума по-рано, не са сътворени нито от неговата четка, нито от неговия обектив. Той споделя, че не може да рисува и да снима, само че е развил умеене да генерира красивите облици посредством Midjourney. Прекарал няколко седмици в проучване на бота, с цел да се специализира в подаването на „ промпт “ – подкана към логаритъма да генерира тъкмо несъмнено изображение. Умението да подаваш подкани може би ще се окаже нова специалност в инженерния свят.

„ Днес безусловно изгубих най-големия си и най-хубав клиент в интерес на ChatGPT “, споделя консуматор на Reddit, създател на наличие на свободна процедура. Заради инструмента за генериране на текст на база неестествен разсъдък, той се е отказал от писането и се е записал за водач на Doordash, компания за доставки по домовете. Публикацията му в Reddit стана шлагер, както и в Twitter. Мнозина негови сътрудници също предвещават края на специалността на писателя.

Когато авторството към този момент не коства

Младежът, отказал се от креативната си активност, е единствено един от многото създатели на свободна процедура, които намерено споделят паниките си за бъдещето на своята специалност. На фона на продължаващия звук към AI моделите за генериране на наличие от ден на ден писатели намерено разясняват, че се опасяват за кариерата си. AI инструментите могат да генерират вместо хората, създавайки „ допустим “ текст единствено за минути – и против оскъдна цена.

За някои текстописци, създатели на наличие и писатели на свободна процедура решението е да преоткрият себе си като „ промпт-инженери “. Този термин се появи в отговор на възхода на огромните езикови модели като ChatGPT. Но дали това е обещаващ кариерен път или е просто още една краткотрайна наклонност, която се движи с помощта на шума към AI?

Идеята за „ промпт-инженер “ се зароди в отговор на взрива на AI-генераторите на текст и изображения. Хората, опитали най-рано с тези логаритми, видяха, че AI системите създават по-висококачествено наличие, когато потребителят зададе съответно дефинирана подкана – промпт, вместо просто да питат по най-естествения човешки метод. Това са хора, които умеят да сортират верните изречения, които да накарат AI инструментите да генерират тъкмо упования резултат.

Някои предложения за работа в тази област настояват, че заплащат положителни суми за сходна активност и не изискват претендентите да имат техническо обучение. Всъщност, в някои случаи обещанните хонорари са няколко пъти по-високи от междинната заплата на текстописец на свободна процедура – най-малко в Съединените щати е по този начин.

„ Промпт-инженер “ като купа

Тенденцията накара мнозина да повярват, че промпт-инженерите скоро ще бъдат по-търсени от обичайните създатели. Един създател на свободна процедура, подвизаващ се в Reddit под името „ hornylittlegrandpa “, споделя, че е добавил фразата „ AI prompt engineer “ в своя кариерен профил в уеб страниците за търсене на работа, вследствие на което получил покана за изявление в границите на по-малко от час.

„ Това в действителност отвори очите ми. Без значение дали ви харесва или не, „ промпт-инженер “ сега е концерт с доста благоприятни условия и доста малко правила или разпореждания “, написа индивидът. „ Също по този начин сега е много на ниска цена набор от умения, които човек може да развие “.
още по темата
Вече има и профилиран уебсайт за „ пропт-таланти “. Той бе основан преди броени дни и има за цел да оказва помощ на хората бързо да си намерят работа като промпт-инженери. Обяви не липсват – има и такива от огромни софтуерни корпорации.

Въпросният създател на наличие, получил работа в границите на час след редакция на профила си, е забелязал, че „ тези промпт-инженерни работни места се запълват извънредно бързо: за двете седмици, откогато платформата работи, 30% от обявите за работа там бяха затворени “.

„ Това е апел за пробуждане към всички юристи, счетоводители, консултанти и така нататък “, написа в Туитър Грег Айзенбърг, съосновател на организация за продуктов дизайн, откакто съобщи, че приятелката му преди малко е изгубила работата си като публицист. Айзенберг поучава хората „ да преоткрият уменията си, с цел да ги създадат устойчиви на AI “, да пренасочат кариерите си в нова посока и да одобряват AI като инструмент за взаимна работа.

Кариерна миграция

Споделянето на сходни паники в обществените медии способства за същинска суматоха поради AI. Все повече създатели в Съединени американски щати споделят, че „ пренасочват кариерата си “ към включване на AI и търсят нови благоприятни условия като промпт-инженери. Почти всички, които се занимават със основаване на наличие, се тормозят, че кариерата им е застрашена, в случай че не включат боравенето с AI.

Маркетиинг-специалист на име Питър Лешоу споделя, че е прочел публикация, в която се твърди, че промпт-инженер е най-новата търсена и високоплатена работа – и неотложно сменил купата си от „ маркетинг-стратег “ на „ промпт-инженер “. Той споделя, че към този момент употребява сходни умения в ежедневната си работа. Като маркетинг-стратег в продължение на повече от десетилетие Лешоу работи с разнообразни създатели на наличие, с цел да се снабдява с подобаващи изявления. Е, от януари насам към този момент употребява GPT-4, изисквайки от логаритъма да му написа публикации за цифров маркетинг.

„ Ако текстът е неповторим, в случай че е достоверен, в случай че служи на предназначението си и на мястото си в интернет, за какво не го употребявате? “ – реторично пита Лешоу. Научил се е да уточни подканите, подавани на логаритъма. Те отразяват SEO тактиката му и биват адресирани към характерни аудитории. Специалистът споделя, че наличието му е автентично и дава отговор на неговите стандарти.

Нещо повече: потреблението на AI му оказва помощ да бъде доста по-ефективен в работния развой. Сега той разполага с повече време, с цел да усили оптимално броя на плановете, върху които може да работи. „ Нещо, което би ми лишило осем часа – с цел да си направя изследването, да дефинирам детайлите и акцентите – в този момент мога да го направя безусловно за един час. След това апелирам ChatGPT да напише обява в блога по дадената тематика, да го разпространява “.

Подобно на Лешоу, Анна Бърнстейн е привлечена от ролята на промпт-инженер. Смята, че тази активност носи „ напредък и поредност “, които постоянно липсват при писането на свободна процедура. Бърнстейн, промпт-инженер в стартъп, наименуван Copy.ai, има повече опит от своите връстници, защото е на тази позиция към този момент повече от година и половина. Тя е почнала да борави още с GPT-3.

Анна споделя, че в миналото била създател на свободна процедура, концентриран върху историческите проучвания. Намира, че специалността на промпт-инженер я е отървала от „ напрежението от работата на свободна процедура и постоянното търсене на нови планове “. Казва още, че че започването на работата ѝ като промпт-инженер е донесло доста повече финансова непоклатимост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР