Хора и машини. През 1927 г. ням филм, режисиран от

...
Хора и машини. През 1927 г. ням филм, режисиран от
Коментари Харесай

Хуманоидните роботи, които бяха „назначени“ на работа в автоконцерните Apollo, Optimus и Figure 01 работят за Mercedes, Tesla и BMW, но не са единствените

Хора и машини. През 1927 година глух филм, режисиран от Фриц Ланг (Metropolis), демонстрира визията му за 2026 година. Според Ланг разликата сред богати и небогати ще е голяма, а „ човекът-машина “ ще размени индивида във всичко.

Филмът „ Метрополис “ е ентусиазъм (или се употребяват препратки от него) за доста други научнофантастични филми: сагата Star Wars (от 1977 г.), Blade Runner (1982) или Terminator (от 1984).

През 2004 година Audi показа концептуалния RSQ в „ Аз, роботът “, а неотдавна филмът „ Семейство Мичъл против машините “ (2021) сподели какво може да се случи на хората, в случай че смарт телефоните се разпалват и насочат войска от роботи против нас. Накратко, киното от години ни привиква към действителност, в която роботите съжителстват с нас. А ние се приближаваме от ден на ден към нея.

Автомобилната промишленост (гигант за трилиони долари) е първата, която употребява широкомащабно роботиката, виждаме го в лицето на Apollo,Optimus или Figure 01. Те са единствено началото.

Optimus, роботът на Tesla

На 19 август 2021 година Tesla провежда Деня на изкуствения разсъдък и показа първообраз на хуманоиден робот, наименуван Optimus, в символ на респект към Оптимус Прайм от Transformers. Три години по-късно, когато уволнението на стотици хора, работещи за Tesla Superchargers, обиколи мрежата, компанията пусна ново видео на Optimus, подреждащ батерийни кафези. Обещанието на Мъск е, че до края на годината роботът ще може да вдява конец в игла за шиене.

Друго заричане е, че Optimus ще бъде продаден на външни клиенти до края на 2025 година

Figure 01 оказва помощ в сглобяването на BMW

Януари 2024 година: стартъпът Figure подписа съглашение с BMW за въвеждане на хуманоидни роботи на работа в завода на баварците в Спартанбург, Южна Каролина (САЩ). Роботите, както се изяснява в публично известие, са предопределени да автоматизират „ сложни, рискови или досадни “ индустриални задания.

„ Роботите на Figure ще разрешат на фирмите да усилят продуктивността, да понижат разноските и да основат по-безопасна, по-последователна среда “, споделя Брет Адкок, основен изпълнителен шеф на Figure.

Колко робота се тестват сега не е известно, само че опитът ще засегне фабрики по целия свят.

Apollo работи за Mercedes

Друго известие от 2024 година пристигна от Apptronik, която разгласи съдействието си с Mercedes, с цел да опитва с Apollo, двукрак робот с височина един метър, който може да подвига до 25 кг.

„ Това е нова граница и ние желаеме да разберем капацитета както на роботиката, по този начин и на автомобилното произвеждане за запълване на дефицита на работна ръка в области като нискоквалифицирана, повтаряща се и физически натоварваща работа “, сподели шефът на производството на Mercedes, Йорг Бурцер.

Отново не знаем какъв брой робота се създават, само че тук развиване би трябвало да има напълно скоро.

Phoenix е нает в заводите на Magna

Април 2024 година, Sanctuary AI, компания, учредена през 2018 година за основаване на „ първия човешки разсъдък в роботи с общо предопределение “, разгласи, че ще си сътрудничи с Magna (гигантът, който създава и сглобява коли на разнообразни марки, в това число Mercedes, Jaguar и BMW).

„ Чрез консолидираното на AI роботи с общо предопределение в нашите индустриални уреди за характерни задания, можем да подобрим опциите си да доставяме висококачествени артикули на нашите
клиенти “, сподели тогава Тод Деавил, вицепрезидент на Advanced Manufacturing Innovation в Magna. Така че добре пристигнал, Phoenix.

Не единствено коли

В автомобилните фабрики има всевъзможни типове роботи. „ Хуманоидните “ са най-новите, само че преди тях на работа са „ наети “ доста други, изпълняващи съответни индустриални задания.

Хуманоидните се назовават още „ двукраки роботи “, които намират приложение освен в заводите на автомобилните компании. Digit, да вземем за пример, има две ръце и два железни крайници и оказва помощ в складовете на Amazon за пакетиране на доставки.

На автомобилното ревю в Пекин Omoda и Jaecoo показаха Mornine, образован андроид, основан в съдействие с AiMoga (стратегически сътрудник на Chery), който във видеото виждаме да разказва автомобил за продажба.

Ще могат ли тези машини да се оправят по-добре от човек във всяко отношение? В Япония, макар непрекъснатия софтуерен напредък, майсторите такуми (Takumi, най-опитните занаятчии, работещи в Nissan или Toyota) към момента превъзхождат роботите в основаването на висококачествени артикули. Но какво ще е бъдещето, това единствено времето ще покаже.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР