И у нас вече мнозина слушат литературни произведения чрез своите

...
И у нас вече мнозина слушат литературни произведения чрез своите
Коментари Харесай

Хартиена книга или приложение за аудиокниги?

И у нас към този момент мнозина слушат литературни творби посредством своите телефони и цифрови устройства

С 25% са се нараснали клиентите на Storytel у нас през миналата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Да четеш книга или да слушаш по какъв начин ти я четат? Въпросът от време на време разпалва разногласия сред феновете на литературата и ни кара несъзнателно да се питаме отживялост ли е книгата, забравихме ли по какъв начин да четем, повредиха ли се мозъците ни от компютрите и телефоните?

Приложенията за аудиокниги стават все по-популярни по целия свят и са набрали популярност и у нас. По данни от февруари тази година, България е един от пазарите с най-бърз напредък на известността на Storytel. Приложението е станало съвсем синонимно на визията за аудио-книга, а неговите основатели регистрират, че за последната година потребителската им база в България е повишена с към 25%.

„ Напредъкът ни е изключително забележим в четири района на мощен напредък – Нидерландия, Полша, България и Турция “, разяснява Йоханес Лархер, CEO на Storytel, във връзка годишните финансови резултати на компанията за 2023 година, оповестени през февруари.
още по темата
Наред със Storytel българите постоянно употребяват и няколко други приложения за слушане на аудиокниги. Bookmate е един от любимците. Voicelip също е обичан на мнозина – творбите в него са на български създатели, най-вече класика. За разнообразни текстове на български език има и приложение на име „ Бързи книги “.

Наред с това мнозина слушат прочит на книги от други източници, разчитайки на стратегиите за превръщане на текст в тирада. Понякога сходен прочит звучи неестествено, „ с роботски глас “, само че въпреки всичко и тази категория има своите почитатели.

Мирис на мастило

Много от читателите, които са тествали приложение за аудиокниги, споделят, че този тип разбиране на литературните творби не може да се съпоставя с действителното другарство с книга на хартия. Според тях, обичайното четене от белия лист разрешава централизация, непостижима при аудиокнигата.

Да останеш уединено с буквите ти дава опция да се потопиш в атмосферата на сюжета, да си представиш самичък обстановките и картините – със личното си въображение. Навярно по тази причина и причините на феновете на класическия формат четене звучат толкоз сантиментално: те приказват за докосването на хартията, шумоленето на страниците, мириса на мастилото, магията на книгата.

Особен мотив в интерес на хартиената книга може да е гласът на наратора в аудиокнигата. Някои слушатели споделят, че от време на време не им подхожда интонацията на диктора, изговарящ текста. Нюансите в гласа, тембърът, интонацията променят усещанията. Това може да докара до напълно друго усещане от обещано четиво. Гласовете „ лимитират въображението “, показват слушатели.

В изгода на аудиокнигата

Днешният забързан човек няма време за умерено четене, споделят пък поддръжниците на новия формат. Много от тях слушат аудиокниги, до момента в който вършат нещо друго.

Доста дами да вземем за пример употребяват времето, в което домакинстват, с цел да си пуснат приложение за гласов прочит на литература. Те слушат, до момента в който пазарят, почистват, простират, пресаждат цветя или плетат. Някои дами споделят, че точно по този метод жадно гълтам „ книга след книга “.

Друг всеобщ прийом е слушането по време на шофиране. Живеещите в огромни градове прекарват часове в напредване по улиците всеки ден и някои от тях са разкрили същинска магия в това да слушат аудиокниги, до момента в който чакат из тапите.

Любители на литературата споделят, че избират слушането заради… концентрацията. Способността да задържим вниманието си върху даден пай текст е намаляла при мнозина, вероятно поради природата на обществените мрежи.

Има хора, които искрено признават, че обсегът на вниманието им се простира „ до дължината на една Фейсбук обява “ и по-късно се разсейват. Гласовото осъществяване обаче не им омръзва по този начин, както дотяга текстът пред очите.

По-обосновани причини

В нестихващия спор „ за или срещу “ аудиокнигите има и някои по-малко сантиментални причини. Най-силният от тях е отслабването на очите с напредването на възрастта. Немалко от феновете на аудиокнигите са хора на години, когато четенето на книга е физически мъчно поради разстройства в зрението – даже и с очила. Такива читатели споделят, че гласовият прочит е повече от добре пристигнал за тях. Разглеждат го като метод да се „ завърнат “ към литературата след времена на компликации в четенето.

Друг мотив е сетивността към другите типове изкуство. С ушите си възприемаме най-добре звуково изкуство като да вземем за пример музика, пеене – споделят поддръжниците на хартиената книга. Слухът не е сетивото, с което се възприема образна информация, прибавят те.

Някои книги изискват образно внимание, с цел да бъдат възприети пълноценно. Те съдържат таблици, графики, схеми – богати на информация запаси, които обае няма по какъв начин да бъдат прочетени на глас. Подобни данни се възприемат образно.

Не на последно място четенето влияе на езиковата просвета, обогатява речевия ресурс и спомага за затвърждаването на вярната граматика.

И трите

В последна сметка над една трета от участниците в разногласията „ за или срещу “ аудиокнигите са съгласни, че… спор в действителност няма. Всеки четец чете по този начин, както му е най-приятно. Съвсем не са малко феновете на литературата, които употребяват равнопоставено и трите типа другарство с написаните творби – хартиената книга, електронната книга и аудиокнигата.

Какъвто и формат да избираме, да ни е цветущ празникът на славянската книжовност, без която въобще нямаше да имаме свои книги – нито хартиени, нито гласови.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР