Връзката между COVID-19 и демокрацията става все по-очевидна, за съжаление

...
Връзката между COVID-19 и демокрацията става все по-очевидна, за съжаление
Коментари Харесай

Иво Христов: Управляващите могат да употребят данните от карантината за свои властови нужди

Връзката сред COVID-19 и демокрацията става все по-очевидна, за жалост проблемите с българската народна власт датират отпреди рецесията с ковид.

Това сподели за предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Иво Христов, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„ Едно форсмажорно събитие, като тази рецесия, става предлог за въвеждане на изключителни ограничения, които всяко изкушено от диктатуриални стремления държавно управление сезира, с цел да удължи във времето. Затова и тази резолюция на Екологичен потенциал приканва изключителните пълномощия да бъдат подложени на спомагателен надзор - парламентарен и правосъден, с цел да не бъдат употребявани като предлог за трайни промени в салдото на пълномощията, защото те рискуват да останат в националната нормативна уредба и след повдигането на изключителното състояние “, изясни той.

Иво Христов даде образец с народните представители от Българска социалистическа партия, които сезираха Конституционния съд и той разгласи за противоконституционни наредбите в Закона за електронните известия, които разрешават на Министерство на вътрешните работи да наблюдава карантинирани лица.

Когато изпълнителната власт може от една страна да карантинира, а от друга – да наблюдава карантинираните, тя има прекалено много оръжия, изясни той.

Ако тази обстановка трае във времето, тя може да ги използва освен за преодоляване на пандемията, а и за свои властови потребности, добави евродепутатът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР