Пролетен панаир на занаятите с Пленер Художествено плетиво- Шарени чорапи

...
</TD
>Пролетен панаир на занаятите с Пленер Художествено плетиво- Шарени чорапи
Коментари Харесай

Пъстър панаир на занаятите, Иван Звездев е специален гост

" Пролетен панаир на занаятите с Пленер " Художествено плетиво- Шарени чорапи " отвори порти в къщите на " Улицата на занаятите “ в Стария град (ул. " Стръмна “ № 1, 1а, 2 и 3). Събитието е до неделя -19 май ще може да се видят многочислени и забавни прояви, базар на авторски произведения, демонстрации и образования в занаятчийските ателиета, всеки ден от 10.30ч - 19.00ч.

Специаленб посетител на 19 май на улицата на занаятите ще бъде Иван Звездев. 

Фестивалът откри заместник-кметът по просвета, археология и туризъм. Сред гостите бяха Иво Христев, заместник-кмет на регион " Тракия “, майстор-занаятчиите Ваня Манолова, Надежда Тодорова, Надежда Хугасян, Стоянка Христозова, Петя Сендова, Тони Пранджева, представители на спонсори, сътрудници, деца и родители, посещавали " Училището за занаяти “, медии и членове на Занаятчийската камара в Пловдив. Водещ бе артистът Васил Караманлиев, а домакините бяха подготвили и фолклорна музикална стратегия, с която зарадваха присъстващите.

Приветствие от името на уредниците насочи Тони Симидчиева – ръководител на УС на РЗК – Пловдив. Тя благодари особено на Община Пловдив, на дирекция " Туризъм “, на ОИ " Старинен Пловдив “, на приятелите от Холдинг КЦМ 200 АД, на приятелите от фондация " Ап Уид Даун “, на " Плета БГ “, които обезпечават преждите, на музикална фолклорна школа " Челебийче “ и Антония Хубенова. Надежда Тодорова от Фондация " Ап Уид Даун “ за благополучен и пълностоен живота на деца с Даун, дружно с нейната щерка Вяра, която е лице на фондацията, описа за задачите на фондацията и клуб " Всеки може “. Самата Надежда Тодорова е занаятчия на плетива. От името на участниците - занаятчии одобрение насочи Ваня Манолова.

" Не намирам думи да кажа какъв брой доста се удивлявам на всичко, което вършиме в Панаира на занаятите всяка година, пролет и есен. Вие - занаятчиите, сте като същински рицари. А ние, от община Пловдив, ще продължаваме да поддържаме нашите занаятчии, тъй като те са един добър образец по какъв начин може да се пазят и предават традициите, по какъв начин може да се обживява културното завещание – образец за това са къщите от " Улица на занаятите “.

С всяка година Панаирът на занаятите се развива и надгражда. И мога да кажа, че това е на-добрата занаятчийска камара в България, че имаме същински и дейни занаятчии. Вярвам, че в идващите дни ще има доста туристи. На добър час на Пролетния панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво! “, сподели заместник-кметът на откриването.

Акцент в актуалното издание е занаятът " Художествено плетиво ", който включва плетива на една, две, пет куки, дантели и обгръща голямо многообразие от шарки, претекстове и фигури. Част от многообразието на този поминък може да се види в изложбата " Бримки броя, бримки нареждам ", в която ще бъдат показани едни от най-хубавите модели.

В пленера " Художествено плетиво-Шарени чорапи ", своите умения и сили ще премерят Ваня Манолова, Надежда Тодорова, Надежда Хугасян, Стоянка Христозова и Петя Сендова. След точно журиране, най-хубавата ще бъде отличена с премия.

Всички деца искащи да се допрян до занаята, в събота и неделя ще могат да творят в безвъзмездни работилници. Ще има благотворително съревнование по бързо плетене на една кука. Най-бързият ще получи премия.

Майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на “Hell’s Kitchen " показва " Заедно в пекарната “ неповторими предписания, потвърдили се във времето, с усети, допълнени с домашно приготвена пролетна лимонада. Специалният посетител Иван Звездев ще подготви " Шарена манджа " (пиле с булгур и зеленчуци) в събота с начало 11.00 часа. Всички, които съумеят да посетят ателиета от " Улица на занаятите " и удостоверят това с щемпел от майсторите, имат опцията да вземат участие в лотария с награди " Улови занаята ".

Изделията и средствата събрани по време на Пролетен панаир на занаятите с Пленер " Художествено плетиво - Шарени чорапи " ще бъдат дарени на Фондация " Ап Уид Даун “. Панаир на занаятите се финансира от " Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2024г. 

До неделя (19 май) в Панаир на занаятите ще има базар на авторски произведения, демонстрации и образования в занаятчийските ателиета на " Улица на занаятите ". /10.30ч - 19.00ч/. Красивият свят на дантелата – демонстрации на посетител занаятчия Галина Симеонова. /11.00ч - 17.30ч /

Заедно в пекарната - занаятчия Варта Торосян, участник във втори сезон на “Hell’s Kitchen " ще подготви по предписания от фамилните бележници: благоуханен сладкиш с вишни /четвъртък - 12.00ч/, обичаен родопски пататник /петък - 12.00ч/, апетитен домакински сладолед подготвен за 10 минути /събота- 12.00ч/. и Креп Сюзет (глазирани палачинки) от френската кулинарна класика /неделя-12.00ч/. Изложба " Бримки броя, бримки нареждам " – плетива сътворени с една, две, пет куки, без куки, совалки и фуркет. /11.00ч - 17.30ч/.

" Улови занаята " - Томбола с награди. Посети ателие, опознай поминък, получи щемпел и участвай в лотария с награди. /11.00ч - 18.00 ч/ Пленер " Художествено плетиво - Шарени чорапи " – майсторска конкуренция в занаята. /10.30ч - 17.00ч/. Безплатна детска работилница " Пипни, научи и сътвори плетиво ". /13.30ч - 16.30ч/. Благотворително съревнование по бързо плетене на една кука. /11.00ч - 12.30ч/. Видео урок за плетене на една кука. /11.00ч - 12.30ч/

В неделя ще бъде излъчен спечелилия от майсторската конкуренция в пленер " Художествено плетиво - Шарени чорапи /15.30ч/. Тегленето на награди в лотария " Улови занаята " е от 16.00ч до 16.30ч.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР