Видеоклипове ще ваксинират“ хората срещу вредно съдържание в социалните медии.

...
Коментари Харесай

Google поде нова кампания срещу дезинформацията


Видеоклипове ще „ имунизират “ хората против нездравословно наличие в обществените медии. (снимка: CC0 Public Domain)

Jigsaw, дъщерно сдружение на Гугъл, ще стартира акция за справяне с дезинформацията по отношение на украинските бежанци в Полша, Словакия и Чехия. Тя ще се основава на проучване на психолози от два английски университета.

Работейки с Jigsaw, психолозите от университетите в Кеймбридж и Бристол са създали 90-секундни клипове, предопределени да „ имунизират “ хората против нездравословно наличие в обществените медии.
още по темата
Клиповете, които ще се пускат в рекламни слотове в YouTube, а също и в други платформи като Twitter, TikTok и Фейсбук, целят да оказват помощ на хората да „ разпознават прочувствената операция “ в новинарските заглавия.

„ Ако кажете на хората кое е истина и кое лъжа, мнозина ще поспорят… само че това, което можете да предвидите, са техниките, които ще бъдат употребявани за разпространяване на дезинформацията, както е при украинската рецесия “, разяснява Джон Рузенбек, водещ създател на отчета, на който се базира акцията.

Изследването е разпределено в седем опита, в това число с група американци на възраст над 18 години, които са гледали политически вести в YouTube. Jigsaw е посочил на към 5,4 милиона души в YouTube видеоклип за мисловна „ имунизация “, като съвсем милион са го гледали минимум 30 секунди.

Кампанията е предопределена да построи резистентност по отношение на анти-бежанските разкази. Тя ще се организира в партньорство с локални неправителствени организации, „ проверители на обстоятелства “ учени и „ специалисти по дезинформация “.

„ Мислим за това като за пилотен опит, тъй че няма безусловно никаква причина този метод да не може да бъде прибавен в други страни “, сподели в изявление Бет Голдбърг, началник на проучванията в Jigsaw. „ Полша беше определена, тъй като там има най-вече украински бежанци “, угочни той. Кампанията ще продължи един месец.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР