Ако позволявате на руснаците да имат безопасно убежище на собствена

...
Ако позволявате на руснаците да имат безопасно убежище на собствена
Коментари Харесай

Дойче Веле: Украйна - на път да загуби войната?

„ Ако позволявате на руснаците да имат безвредно леговище на лична територия, а Украйна да няма право да употребява западното оръжие за офанзиви на цели вътре в Русия, то това е неприятна военна тактика “, споделя Матисек пред Дъждовни води. Той акцентира, че не пледира за по-нататъшна ескалация, а просто демонстрира какъв би бил здравият смисъл., написа

 

НАТО: Западът да  разхлаби възбраните

 

Призив към страните от НАТО да разрешат на Киев да нападна с предоставеното западно оръжие военни цели вътре в Русия насочи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. И той счита, че почналото през май нахлуване на Русия в Харковска област частично е обусловено от това, че Украйна няма позволение да употребява доставеното ѝ от Запада оръжие за офанзиви по „ законни военни цели на територията на Русия “. Затова Столтенберг предлага на съдружниците „ да помислят дали да не смъкват някои от наложените от тях ограничавания за потребление на оръжието, което са дали на Украйна “.

 

В изявлението си за списание „ The Economist “ генералният секретар на НАТО обаче изрично отхвърля изпращането на сухопътни войски на Алианса в Украйна и акцентира „ Нямаме подобен проект “. За разлика от него американският боен специалист Джахара Матисек споделя пред Дъждовни води мнението си, че няколко хиляди западни военни елементарно могат да бъдат ситуирани в Лвов като учащ контингент.

 

„ Европейският съюз към този момент има военна задача за обучаването на украинци, която елементарно би могла да бъде трансферирана в Лвов, а Съединени американски щати биха могли да я добавят. Има и още един детайл – в случай че няколко хиляди европейски военни биха могли да бъдат ситуирани край границите и около река Днепър, това би било доста явен сигнал към Путин, че Западът няма да допусне последващи териториални завоевания в Украйна “, споделя Матисек.

 

Войски на Запада в самата Украйна?

 

Експертът допуска, че в случай че това се случи, ще се освободят минимум 20 бригади с украински военнослужещи, които да бъдат ситуирани доста по-близо до фронта. Освен това по този метод ще може да се укрепи противовъздушната защита. „ В един миг тази война би трябвало да свърши, на Украйна ще ѝ се наложи да се заеме с възобновяване, а то би коствало доста повече средства, в случай че позволим на руснаците да продължат да унищожават инфраструктурата на Украйна “, акцентира подполковник Матисек.

 

Зона, неразрешена за полети

 

Той разяснява и концепцията за основаването на лимитирана „ зона, неразрешена за полети “ по границите на Украйна – с обсег 70-100 километра, тъй че да бъдат предпазени западните райони - град Лвов, а евентуално и други. Матисек счита, че това би било допустимо благодарение на 2000-3000 души от войските на НАТО, които да пазят небето на Украйна от съветски ракети и дронове. „ Но даже руснаците да нападат западните бойци, това няма да докара до активирането на член 5 от контракта на НАТО за груповата защита, защото протичащото се ще е вътре в Украйна, а не на територията на НАТО. “

 

Матисек допуска, че отговорът на Русия при възможното основаване на „ зона, неразрешена за полети “ ще е стеснен – тъй като тази зона ще пази единствено Украйна и нейното въздушно пространство. Няма да бъдат сваляни самолети над Беларус, Русия или на изток от Днепър. „ Ако бъдат открити доста ясни граници за водене на бойните дейности от страна на Запада и бъде обещано да се разбере, че това се прави за отбрана на инфраструктурата на градовете и на хората от безразборните въздушни удари на Русия, то това няма по какъв начин да бъде обсъждано иначе, с изключение на като законна филантропична интервенция. “

 

Повече изтребители F-16

 

Що се отнася до доставките на изтребители F-16, които украинците чакат, американският боен специалист не счита, че те ще се окажат „ вълшебно средство “, само че пък несъмнено ще дадат спомагателни благоприятни условия, каквито самолетите от руско време нямат. Но с цел да бъде оказано значително въздействие на обстановката на фронта, Украйна ще има потребност от към 100 такива изтребителя годишно, тъй като би трябвало да се имат поради и евентуалните загуби в хода на войната, показва Матисек.

 

„ На планетата има хиляди F-16, т.е. задоволително, с цел да могат при предпочитание украинците да получават по над 100 годишно. Всичко се свежда до политическата воля на Запада, който би трябвало да бъде подготвен да ремонтира и да достави тези самолети, както и да продължи да образова украинците да работят с тях. “

 

Ходорковски: „ Украйна към този момент на практика е изгубила войната “

Позицията на известния съветски предприемач и опозиционер Михаил Ходорковски пък е, че Украйна към този момент на практика е изгубила войната. Неговите причини са най-вече стопански: президентът Путин харчи за войната доста повече, в сравнение с западните страни, като освен това оръжието излиза на Русия доста по-евтино, в сравнение с западните страни.

 

„ Путин харчи за войната към 120 милиарда $ годишно, като цената на най-разпространения артилерийски снаряд от 152 мм е 500 $. Русия изразходва за войната към 5,4% от своя Брутният вътрешен продукт. А европейската помощ за Украйна през двете военни години е към 88 милиарда $, т.е. 0,25 % от Брутният вътрешен продукт. При това Западът заплаща за снаряди от 155 мм цени сред 5000 и 8000 $ “, изясни Ходорковски на конференция в Берлин.

Според него освен това състояние Украйна ще изгуби Харков още тази година, а Одеса – в средата на идната. И то – въпреки че Западът разполага с доста повече запаси: преди войната Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз да вземем за пример е бил съвсем осем пъти по-висок от съветския.

 

„ За “ и „ срещу “ тезата на Ходорковски

 

Известният съветски икономист Сергей Алексашенко, някогашен заместник-министър на финансите, споделя песимистичната за Украйна оценка на Ходорковски: „ Путин харчи пари за войната, без да се лимитира в нищо. А Западът дава за Украйна парите, които е заречен, само че нито копейка повече. Войната е противостояние на капацитети, изключително в случай че е толкоз изнурителна и дълга. Може да се спори по въпроса дали Одеса ще падне през 2025 година или не, само че гледайки днешното положение на нещата, не виждам сюжет, при който самодейността да се трансферира в украински ръце “.

 

Прогнозите на специалиста по Източна Европа Герхард Мангот не са толкоз песимистични: „ От една страна сметките на Ходорковски са правилни – за това какъв брой харчат Западът и Русия за войната. Но не мога да се съглася с направените от него мрачни прогнози. Русия няма да реализира тези цели, дори в случай че поддръжката на Запада остане на досегашното си равнище. Русия няма нужните хора, няма и материалната мощ с цел да завладее напълно Харковска и Одеска област “.

Същевременно Мангот счита, че рецензията на Ходорковски е оправдана – Западът в действителност дава прекомерно малко оръжие в поддръжка на Украйна. Според специалиста задачата на неотдавнашното изказване на Ходорковски е точно тази – да се окаже напън над западните държавни управления да дават повече.

 

Путин е подготвен да замрази войната?

 

Путин е подготвен да спре войната в Украйна при изискване, че съветските войски останат на сегашните фронтови линии, заяви организация „ Ройтерс “, базирайки се на четири анонимни източника от обкръжението на съветския президент. По думите на един от източниците, „ Путин може да води война до тогава, до момента в който е належащо “, само че той е подготвен и за преустановяване на огъня, с цел да „ замрази войната “. Путин бил направил тези изказвания пред неголяма група свои съветници, отбелязва организацията.

 

Нейните източници споделили, че Путин ще се възползва от неотдавнашните териториални триумфи на съветските войски, с цел да приключи бойните дейности. А и по-нататъшно нахлуване в Украйна ще изисква от президента решение за нова готовност, което той желае да избегне. „ Путин ще каже, че сме победили, че от НАТО са ни нападнали, само че ние сме запазили суверенитета си, а и имаме сухопътен кулоар към Крим “, е декларирал един от събеседниците на „ Ройтерс “. Според него сегашните резултати от настъплението са задоволителни, с цел да се разгласи на съветското население „ победа във войната “.

 

Примирие без опазване на териториалните завоевания на Русия за Путин обаче е изключено, са показали неговите доближени. „ Ако няма споразумение, Путин ще изиска да завладее колкото може по-голяма част от територията на Украйна “, акцентират източниците на „ Ройтерс “.

 

Повече четете на
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР