Тази година iPhone навършва 17 години. Пускането на устройството със

...
Тази година iPhone навършва 17 години. Пускането на устройството със
Коментари Харесай

Хората искат „прости телефони“: Как ще отговорят големите компании?

Тази година iPhone навършва 17 години. Пускането на устройството със сензорен екран алармира за миг, който дефинира упованията ни за смарт телефоните от този момент. Почти цяло едно потомство е израснало, без да познава живота без смарт телефон. Измина задоволително време, с цел да научат хората за положителното и неприятното на тези устройства в живота си, без значение дали от безчет научни проучвания или просто от личния си опит, споделя BBC.

Много хора към този момент са изцяло наясно с цената на това да имат света на една ръка разстояние. И те отхвърлят методите, по които тези телефони могат да подкопаят концентрацията, да повлияят на съня и да изострят проблемите с психологичното здраве.

Има доста относително елементарни способи за справяне с тези проблеми до известна степен – да речем, инсталиране на приложения, които лимитират времето на екрана – само че някои хора вземат решение да отидат по-далеч, връщайки се към времето преди непрекъснатата връзка. Те минават към „ елементарни телефони “ (dumbphones), общопризнат термин за телефони с съществени функционалности като позвъняване, изпращане на известия и конфигурация на аларми. Някои dumbphones наподобяват на флип телефони от 90-те. Други са нишови артикули от висок клас, които обезпечават по-ниско равнище на смарт телефон преживяване при изненадваща награда.

В някои случаи загрижените родители се обръщат към тези устройства като метод да държат децата си надалеч от разсейването на смарт телефона. Но пазарът включва и възрастни хора, които желаят нещо просто; служащи в тежки промишлености като строителство или земеделие, които се нуждаят от здрави телефони; и елементарни консуматори, които не могат да си разрешат да платят междинната цена на смарт телефон, постоянно над 500 $, а водещите смарт телефони могат да костват до 1600 $. Изоставянето на тези устройства също се трансформира в лична наклонност: младежите, които обезверено се пробват да избягат от обществените медии, се показват като „ неолудити “.

Въпреки търсенето от възходяща наклонност, производителите на телефони имат дребен или никакъв интерес да оферират тези устройства. Със смарт телефоните, съставляващи голямото болшинство от всички продажби на нови телефони, софтуерните колоси нямат огромен стопански тласък да продължат да създават нови елементарни телефони или да актуализират съществуващите си модели.
Лоша стопанска система
Макар и дребен, има пазар за този тип телефони. В Съединени американски щати данните от август 2023 година от Counterpoint Research демонстрират, че функционалните телефони – вид базови с лимитирани благоприятни условия – съставляват единствено 2% от пазара на телефони. Това съставлява единствено дребна парченце – само че това към момента са доста устройства. Counterpoint пресмята, че продажбите на функционални телефони единствено в Съединени американски щати ще доближат 2.8 милиона до края на годината.

„ Телефоните с функционалности са търсени в Съединени американски щати, защото техният елементарен дизайн, досегаемост и издръжливост към момента са подобаващи за характерни демографски групи “, съгласно компанията.

Въпреки че няма да има забележителен скок за функционални телефони на пазара, има непрекъснати потребности, които основават устойчиво търсене на функционални телефони на доминиран от смарт телефони пазар. “

Джим Робъртс, професор по маркетинг в Hankamer School of Business към университета Бейлър в Тексас, споделя, че изненадваща част от международните елементарни телефони се продават в Съединени американски щати – той пресмята към 20%, само че данните за пазара варират доста.

„ Потребителите просто откриват, че не са по-щастливи или са по-малко щастливи, в сравнение с биха желали да бъдат “, споделя Робъртс. „ И те прекарват толкоз доста време на телефоните си, че виждат телефоните като виновници за това. “

Според Statista Market Insights общият световен пазар на функционални телефони се чака да донесе 10.6 милиарда $ доходи през тази година. И въпреки всичко, до момента в който производителите на телефони притеглят обилни суми от продажбите на функционални телефони, те се борят да осъществят облага от съкратения хардуер. И значително не си коства стопански да го вършат.

Много от тези софтуерни колоси нормално генерират доходи от програмен продукт или високоспециализиран хардуер, за който потребителите ще заплащат солидни цени. Те също имат доста разнородни потоци от доходи. Samsung да вземем за пример печели милиарди всяка година от подразделението си за полупроводници. Просто тези компании нямат огромен тласък да се грижат за потребителите на елементарни телефони, чийто капацитет за доходи е относително най-малък – т.е., в случай че въобще могат да накарат стопанската система на производството на устройствата да работи.

Плюс това, специалистите споделят, че голямата сума, която софтуерните колоси могат да таксуват за смарт телефони, допуска, че скоро няма да дадат приоритет на потребителите на функционални телефони. Брионес, който се отхвърля от смарт телефоните през 2019 година, изяснява, че по-големите софтуерни компании не желаят глупавите телефони да изместят техните по-блестящи и по-скъпи модели.

Големите софтуерни колоси не желаят нищо, обвързвано с понижаване на потреблението на вашия смарт телефон, тъй като те няма да печелят пари от хардуера на устройството “, споделя той.
Жизнеспособна опция?
За фирмите, които към момента оферират елементарни телефони, Томас Хюсън, вицепрезидент и основен анализатор във Forrester Research, не чака доста от тези продавачи да съумеят – или най-малко да продължат да създават тези устройства в дълготраен проект.

Наред с несигурните маржове на облага, технологията, на която работят тези устройства, ще стане толкоз остаряла, че няма да може да действа. Например, потребителите на елементарни телефони по целия свят няма да имат шанс, в случай че 2G и 3G мрежите, които поддържат тяхната функционалност, изчезнат изцяло. Освен това доста работни места – даже позиции с ниско възнаграждение – изискват чиновниците да носят телефони с благоприятни условия за приложения. В края на деня може да няма задоволително клиенти, които да поддържат даже най-разумния бизнес модел.

Въпреки това може да има един метод фирмите за елементарни телефони да оцелеят. За да бъдат стопански жизнеспособни, твърди Хюсън, фирмите биха могли да „ разработят нишова премиум марка, с цел да доближат до тези сегменти “. Наистина, някои започващи компании се пробват да завладеят този профилиран пазар и да намерят стопански триумф – предлагайки един тип съвременен взор върху функционалния телефон. Базираната в Ню Йорк Light основава адаптивни „ Леки телефони “, които минимизират излагането на интернет, обществени медии и други разсейвания.

Това, което се опитваме да създадем с Light Phone, не е да създадем елементарен телефон, а да създадем по-премиум, минималистичен телефон, който не е присъщо антитехнологичен “, споделя Джо Холиър, съ- създател на Light.

 Устройството сега коства 299 $ – сравнимо с модели смарт телефони от невисок или междинен клас. Това е висока цена за елементарен телефон, само че е единственият метод за компанията да направи нишов артикул стопански жизнерадостен.

По-рано тази година швейцарската марка Punkt също дебютира с банален смарт телефон за750 $. Те се обзалагат, че потребителите от висок клас ще се интересуват от хардуер, който наподобява на смарт телефоните, с които са привикнали. Punkt се насочи към метода на първокласния елементарен телефон. През 2015 година компанията предложи функционален телефон, който изглеждаше сходно на iPhone, само че единствено осъществяваше диалози, изпращаше текстови известия и имаше календар и часовник. Не пожъна триумф.

Тези нови устройства също ще би трябвало да се конкурират с други бизнес модели, предопределени да се харесат на консуматори, които желаят да се отучат от цифровата си взаимозависимост, само че може да желаят да го създадат по метод, който минава по-плавно в хардуерен преход.

Това е тактиката за основания в Съединени американски щати Ghost Mode. Вместо да продава собствен личен телефон, компанията всъщност препрограмира смарт телефон Гугъл Pixel 6a съгласно спецификациите на клиента, с всички нужни приложения. След като го създадат, Ghost Mode заключва телефона с тези настройки. Подобно на множеството от тези нишови артикули, тази услуга не е евтина, само че може да се хареса на клиентите от най-голям клас повече.

Въпреки тези нови играчи и засиления интерес към по-простите телефони, триумфът към момента е нерешителен.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР