Тази година iPhone навършва 17. Лансирането на контролираното с пръсти

...
Тази година iPhone навършва 17. Лансирането на контролираното с пръсти
Коментари Харесай

Поел ли е смартфонът към историята

Тази година iPhone навършва 17. Лансирането на следеното с пръсти устройство бе моментът, който образува упованията ни за смарт телефона от този момент до ден сегашен. С него израсна съвсем цяло потомство, което не познава живот без смарт телефон. Измина задоволително време, през което хората видяха положителната и неприятната му страна.

Обвиняват умните устройства , че нашите деца (поне огромна част от тях) живеят в телефона, в обществените мрежи, което им пречи да израстват личностно. Част от тези хора, както и огромна част от родителите търсят способи да лимитират децата си да употребяват устройствата – било то с приложения за ограничение на екранното време, било то с други, по-крути ограничения. Но има и хора, които се връщат към така наречен „ глупави телефони ”, тези, които ползвахме преди 20-ина години, единствено с фенерче и батерия, издържаща седмица.

Изоставянето на смарт телефона даже се трансформира в тренд, младежи, търсещи способи да избягат от обществените мрежи, образуваха течение, наречено neo-Luddities (неолудизмът или новият лудизъм е философия, противопоставяща се на доста форми на актуалната технология).

Но изоставянето на смарт телефона евентуално ще стане по натурален метод, както преди време предсказа AI-гуруто на Meta, Ян Лекун (Yann LeCun). Той счита, че до 10-15 години смарт телефонът ще изчезне . От какво ще бъде сменен? Лекун счита, че това ще са смарточилата с добавена действителност.

Какво е общото сред всички софтуерни артикули, които се стартират през днешния ден на пазара? Няма да даваме жокер, отговорът е елементарен и един: AI функционалности. Всички софтуерни колоси залагат самоуверено на изкуствения разсъдък. Заради това предсказанието на учения не наподобява по никакъв начин необичайно, даже повече от разумно.

С риск да се отклоня леко от тематиката ще опиша, че преди седмица имах опцията да карам автомобил в компютърна игра, безусловно
превъртях играта. Макар смарточилата с добавена действителност да са доста разнообразни с очилата за виртуална действителност, които ми бяха поставени, загатвам този образец единствено с цел да подсиля тезата си за скока в развиването на технологиите. И, поставяйки тези очила на очите ми, аз управлявах (на полигон) MINI Cooper, до момента в който в това време бях в компютърно генериран свят с летящи китове, течаща лава и така нататък
 

— Tsarathustra (@tsarnick)

Но да се върнем към смарт телефоните. Ако допуснем, че те в действителност ще изчезнат и бъдат сменени от смарточила , по какъв начин тогава ще можем непосредствено да споделяме с приложения или услуги?

„ Последното нещо, което бихме желали, са интелигентни виртуални асистенти, които ни оказват помощ в всекидневието. Всички през днешния ден носим смарт телефон в джобовете си, след 10 или 15 години към този момент няма да имаме смарт телефони, ще имаме очила с добавена действителност “, съобщи Лекун преди две години.

“Компютърът отново ще е в джобовете ни, само че ще приказваме на очилата си, а те ще изобразяват наличието. ”

Дори да не сте гледали нито една серия за Джеймс Бонд, сигурно знаете най-малко две неща на сътрудник 007: той наподобява доста добре, постоянно, а шпионските джаджи, които Q му дава, постоянно са дискретни. Очилата на Ray-Ban и Meta са и двете.

Те се оферират в 150 разновидността , с две рамки, седем цвята и голям брой варианти за лещи. Камерата е 12MP. Разделителната дарба на фотосите е усъвършенствана до 3024 x 4032 пиксела, до момента в който видеоклиповете към този момент са 1080p при 30 фрагмента в секунда. Вече има пет микрофона вместо един, тъй че да звучите по-добре при диалози.

Качеството на високоговорителя се е подобрило. Той е по-силен, с повече баси, по-малко „ приключване ” на тон и поддръжка на тримерен тон. Meta е вкарала в играта и малко AI, с цел да могат потребителите да стриймват във Фейсбук или Instagram.

Готин метод да изпъкнете в компанията е, в случай че кажете на другар, че желаете да му пуснете обичаното си парче, само че вместо да му подадете AirPods, му подадете очилата си. Може да помислят, че ви е напекло слънцето, само че още по-добре, по този начин усещането ще е още по-силно.
За фотоси или видеоклипове, може да се употребява израза „ Hey Meta “ или бутона в горната дясна част: един път за фотография, дълготрайно натискане за старт на видео запис.

Всичко звучи добре, само че за момента си има и доста минуси. Но да не забравяме: предвиждането е за след 10-15 години, а благодарение на AI развиването на смарточилата ще е голямо. Остава да стоим и чакаме. Факт е, че смарт телефоните просто не се развиват със скоростта, с която го правеха преди години. Така че е време за нещо ново.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР