Кредитът от 14. 5 млн. лева, който община Благоевград иска

...
Кредитът от 14. 5 млн. лева, който община Благоевград иска
Коментари Харесай

Кредитът от 14. 5 млн. лв поляризира съветниците в Благоевград! ГЕРБ -категорично против, други пас, трети правят завери: Гласуваме ЗА, ако ни увеличат заплатите...

Кредитът от 14. 5 млн. лв., който община Благоевград желае да изтегли и за който кметът М. Байкушев внесе предложение в Общинския съвет, поляризира съветниците в регионалния център. Мненията са извънредно разнопосочни и се чака на идната сесия, в заседателната зала на ОБС да има разгорещени диспути.

Първи против поемането на нов дълг изрично скочиха общинските съветници от Политическа партия ГЕРБ. Лидерът на общинската конструкция на партията Ат. Камбитов през днешния ден разгласява на персоналната си страница претекстовете на групата съветници от Политическа партия ГЕРБ, а точно:

" Кредитът е непотребен и ненавремен . Аргументите и доводите са неоснователни и подвеждащи.Позицията ни беше ясно изложена и предпазена от някогашните съветници Кирил Илиев и Красимир Роячки на извършеното публично разискване. В персонален диалог с кмета доста в детайли му изложих причините и претекстовете да не подкрепим предлагането, както и многото други благоприятни условия за финансиране. За страдание, се избра най-лекия път за администрацията и най-тежкия за благоевградчани.
За още по-голямо страдание на благоевградчани, общинските съветници, които вие избрахте да пазят вашите ползи, ще гласоподават за своите ползи. Това е следващата умишлена крачка обратно в развиването на Благоевград ", написа Камбитов.

Против заема обществено се разгласи и съветникът Димитър Урдев, който досега е безжалостен опозиционер на управата.Отрицателно мнение дадоха и 4 от 8-те комисии в ОБС. 2 от комисиите досега са подкрепили заема, който щял да донесе финансова непоклатимост за общината, която по думите на кмета Байкушев е в извънредно тежко положение.

Наред със съветниците, които излязоха с имената си против поемането на нов дълг има и такива, които хитро пасуват и се чудят накъде да се завъртят. Група съветници взеха решение, че могат да извлекат дивиденти от разнобоя по тематиката в ОБС и започнаха завери, с които да извиват ръцете на управата.

Говори се, че се събират на секрети вечеринки , където разискват позицията си за заема, твърдо решени да " търгуват с гласа си " и да изискат нарастване на заплатите си, в случай че поддържат настояването за заем. Последната група съветници са тези, които схващат предлагането на кмета, като извънредно належащо за общината и нямат подозрения към това дали да го поддържат.

Ври и кипи от совалки и сделки в ОБС Благоевград. Въпросът е кои от съветниците са повече- тези, които са срещу или тези, които са " За заема ". Интересно ще е държанието и на тези, които гонят личния си интерес и желаят по-високи заплати.

Имената им са ясни, само че ще ги съобщим, когато забележим по какъв начин ще гласоподават. Факт е, че настояването за заем разпокъса общинския съвет. Дали кметът ще успее да убеди съветниците в неотложността на заема, тъй че ОБС да даде позитивно мнение, ще се разбере на идната сесия, която ще проследим с интерес.
Припомняме, че градоначалникът изиска от съветниците да му възложат провеждането на процедура по желание на финансова институция, която да обезпечи желаното финансиране. Градоначалникът стимулира настояването за нов многомилионен дълг с неприятното финансово положение и планувания в бюджет 2024 година недостиг от 15, 4 милиона лв..

В посочените параметри се залага оптималният лихвен % да е до 3 %, калкулирана банкова такса, да има гратисен интервал за заплащане на главницата до 2 години, и погасителен проект в границите на 13 години.

Първите 2 години ще се погасява единствено лихвата, начислена върху усвоената сума. По тематиката се организира публично разискване, на което нямаше кой знае какъв интерес от жителите, участваха съветници, политически лица и малко поданици на регионалния град, без значение от предварителното оповестяване на датата на разискването.

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР