Вероятна е хипотезата, че кръстът е изработен от монасите през

...
Вероятна е хипотезата, че кръстът е изработен от монасите през
Коментари Харесай

Авалон и легендата за завръщането на крал Артур (част трета)

Вероятна е хипотезата, че кръстът е направен от монасите през 1190 година и съставлява част от огромната мистификация, основана към облика на крал Артур.

Оловният кръст, открит от монасите в Гластънбъри, също провокира много подозрения в научните кръгове. Съществуват няколко разнообразни разновидността на адписа върху кръста, които обаче изчезват дефинитивно преди към двеста години. Съгласно първите описания, в надписа се упоминава освен крал Артур, само че и неговата изгора лейди Гуинивър. През 1607 година в труда си “Британия ” историкът Уилям Кемдън отхвърля, че името на Гуинивър е изписано върху именития кръст.

Вероятна е хипотезата, че кръстът е направен от монасите през 1190 година и съставлява част от огромната мистификация, основана към облика на крал Артур. Примитивният графичен темперамент на надписа сочи за надалеч по-ранното му потекло, което значи че той е достоверен, макар че още веднъж не е изключена опция за подправяне. Латинският вид на името Артур ( “Arturius ”) през въпросния интервал към този момент е старомоден и се среща само в документи, непокътнати от VII век. Споровете в тази област не престават.

По-нататъшната орис на кръста е забулена в загадка. Известно е, че той се съхранява в манастира до неговото закриване, до момента в който 200 година по-рано е бил благосъстоятелност на свещенодеец от събора в Уелз. Кръстът не е открит от актуалните откриватели, открити са обаче доказателства за неговото действително битие.

Самият манастир Гластънбъри съставлява удобна среда за основаването на легенди и митове. В дохристиянските времена на скалистата площадка на хълма Гластънбъри се правили кървави езически ритуали. Разкопки водят до разкриването на християнски постройки, съществували преди появяването на манастира Гластънбъри през 705 година

Счита се, че един от първите проповедници на Евангелието и създател на антични християнски църкви в Англия е Йосиф Аримафейски, възпитаник на Христос. С разрешението на Пилат, Йосиф смъква Учителя от Кръста, завива Го в плащеница и с почести Го погребва в гробница. Според някои исторически документи, по-късно Йосиф се причислява към братството на Гластънбъри.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР