Часове по-късно Иванов е отведен в съдебната зала, все още

...
Часове по-късно Иванов е отведен в съдебната зала, все още
Коментари Харесай

Съдбата на Сергей Шойгу изглежда се преобръща - понася удар в игрите за власт в Москва

Часове по-късно Иванов е отведен в правосъдната зала, към момента със същата униформа, само че към този момент в ареста по съмнение в корупция и застрашен от дълги години затвор.

Падането на човек, чийто луксозен метод на живот е бил прочут и толериран от Кремъл в продължение на години, нанася сериозен удар на дългогодишния му шеф, министъра на защитата Сергей Шойгу, в миг, когато огромна част от политическия хайлайф на страната чака скорошни разбърквания.

Очаква се президентът Владимир Путин, който ще встъпи в служба идващия месец, да показа за утвърждение нов кабинет, което ще провокира битка за власт зад кулисите.

На фона на тази битка в началото изглеждаше, че екипът на Шойгу е в напредък, подсилен от неотдавнашния прогрес на Русия в Украйна и гибелта на основателя на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, който беше най-яростният критик и противник на Шойгу.

Но карцерът на Иванов, най-високопоставеното длъжностно лице, арестувано от 2016 година насам, е сигнал за смяна в ориста на Шойгу, споделя човек, непосредствен до съветското министерство на защитата, изключително като се има поради демонстративният метод, по който заместник-министърът беше изправен пред съда.

" Можеха да го уволнят първи, в случай че просто желаеха да отслабят Шойгу. Това щеше да покаже, че са се отървали от корупцията ", споделя източникът.

" Вместо това го арестуваха в офиса, в униформа, незабавно след съвещанието на управлението на Министерството на защитата, където той седеше на едно място от Шойгу. Всичко това е спектакъл ", споделя индивидът. " Какъв е смисълът, в случай че не да се подкопае Шойгу? "

Тъй като Путин е прочут с това, че слага лоялността над всичко, Шойгу до момента е оцелявал в ролята си макар унизителните провали през първите седмици на пълномащабното навлизане в Украйна и обстоятелството, че " специфичната военна интервенция ", която трябваше да продължи три дни, се проточи към този момент трета година.

Министърът на защитата устоя и на гневните рецензии на Пригожин, който предходната година се опита да вдигне протест против Шойгу и други военни ръководители. След като протестът беше преустановен, Шойгу остана на поста си, а два месеца по-късно Пригожин почина в самолетна злополука.

Но Путин, който е прочут с това, че се притеснява някоя секта в неговия хайлайф да не набере прекомерно огромна мощ, наподобява е стигнал до извода, че Кремъл би трябвало да откри нов метод да балансира властовия център на Шойгу и Министерството на защитата, откакто Пригожин към този момент не играе тази роля, споделя различен човек от московския хайлайф.

Грубите словоизлияния на Пригожин, които той изнасяше в обществените медии непосредствено от бойното поле в Украйна, в множеството случаи твърдяха за кражбите и корупцията в армията и упрекваха за неуспехите на съветския фронт алчността на елита на отбранителното ведомство.

Посланието на Пригожин беше, че " би трябвало да се справите с тези плъхове в тила, които крадат ", споделяше той. Путин счита, че Пригожин " е отишъл прекомерно надалеч, само че също по този начин счита, че не е сбъркал... ".

Екстравагантният метод на живот на Иванов, очевидно надхвърлящ формалните му благоприятни условия, го трансформира в лесна цел, прибавя човек от елитните кръгове на Москва.

" Този човек беше толкоз разхитителен, както и жена му. Путин не се интересува толкоз от корупцията - би трябвало ти избрана сума, с цел да можеш да позволиш нещата да се случат. Но въпреки всичко има някаква граница ", сподели индивидът.

Няколко следствия на деятели и публицисти през последните години разкриха лукса, на който са се радвали Иванов и фамилията му.

През 2022 година Фондът за битка с корупцията на починалия опозиционен водач Алексей Навални получи електронната пощенска кутия на брачната половинка на Иванов и изготви 40-минутен филм, в който бяха документирани неговите вили, коли Rolls-Royce и разточителни почивки, подкрепени с персонални фотоси, фактури и сметки.

Едно от откритията на Фонда за битка с корупцията е дългогодишната връзка сред Иванов и компания, наречена " Олимпикситистрой ", която печели огромни контракти за военно строителство, в това число и наскоро за възобновяване на Мариупол - украинския град, който съветската войска унищожи и окупира през 2022 година

Разследващите от фонда настояват, че строителната компания е платила голям брой частни сметки от името на брачната половинка на Иванов, в това число с цел да спонсорира покупките ѝ на бижута и ремонта на първокласната вила на фамилията.

Московски съд замрази активите на Иванов, откакто във вторник съветският Следствен комитет заяви, че Иванов е бил задържан за взимане на рушвет, което може да докара до присъда до 15 години. Същия ден беше арестуван и съоснователят на " Олимпикситистрой " Александър Фомин, който беше упрекнат в предложение на рушвет.

Според държавната осведомителна организация РИА и Иванов, и Фомин отхвърлят обвиняванията. След ареста на заместник-министъра на защитата нито брачната половинка на Иванов, нито строителната компания са дали отговор обществено на обвиняванията.

" Вътре в съветската система всички знаят, че той е подкупен, защото е част от съветската система. Така че за какво в този момент? Това е основният въпрос ", споделя военачалник сър Джим Хокенхъл, началник на Стратегическото командване на английската войска и дълготраен наблюдаващ на Русия.

" Неизбежно е в една клика, където властта значително се разпределя посредством застъпничество, [хората] от време на време да се окажат от неверната страна на нечий яд ", споделя Хокенхъл.

Тъй като войната се проточва, " тази клика, която е обвързвана с власт и пари, е подложена на по-голям напън ", споделя той. " Всеки се пробва да оправдае личната си позиция. " От време на време се избира някой, който да " поеме виновността за нещат. Това се трансформира в нещо като пречистващ миг ", прибавя Хокенхъл.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР