Въвеждането на еврото в България е позитивна стъпка, заяви инвестиционният

...
Въвеждането на еврото в България е позитивна стъпка, заяви инвестиционният
Коментари Харесай

Красимира Паунина: Трябва да влезем в еврозоната, когато сме готови за нея


Въвеждането на еврото в България е положителна стъпка, съобщи капиталовият съветник Красимира Паунина в 19-тия епизод на подкаста „ На всяка цена “. Индикативната дата на присъединението ни е януари 2024-а, само че съгласно Паунина има страни, които са престояли 10 години в механизма, предшестващ еврозоната – ERM II. „ Трябва да влезем в еврозоната, когато сме подготвени за нея “, безапелационна е Паунина, като обърна внимание на приходите на хората. Ако виталният стандарт бъде по-висок, преходът към единната валута ще бъде общопризнат по-лесно, добави Паунина. 

Инфлацията – по-висока поради възобновяване на икономиката 

Логично е инфлацията да се форсира с възобновяване на стопанската система, счита капиталовият съветник. По думите й в „ периферните стопански системи “, каквато е българската, тя ще бъде по-висока, в сравнение с в страните от еврозоната. На въпрос дали е допустимо да излезем от инфлационния аршин, който е основен за приемането ни в еврозоната, Красимира Паунина съобщи: „ Възможно е, само че мисля, че няма да бъде позволено това да се случи “. 

Инфлационната смяна във Франкфурт  

Европейската централна банка промени инфлационната си цел до 2% в средносрочен проект. „ Целта е симетрична, което значи, че негативните и позитивните отклонения на инфлацията от нея са еднообразно нежелателни “, написа в известието си Франкфурт. Досега задачата беше „ почти 2 %, само че под тази стойност “. „ Това значи, че те отварят един прозорец за една по-висока инфлация – нещо, което сме следили при Федералния запас в Съединени американски щати “, разяснява Красимира Паунина. По думите й в Европа избират този метод, защото в средносрочен проект с икономическото възобновяване от пандемията се чака по-висока инфлация. Важно е, че ЕЦБ промени и детайлите, които се включват в изчисляването на показателя на потребителските цени, добави Паунина.  

Също по този начин още през юли най-вероятно ще има индикации какво ще направи ЕЦБ с програмата за изкупуване на активи (РРЕР), като посланието от Франкфурт е за поетапно понижаване на програмата до прекъсването й. Засега краят е разгласен за март следващата година, само че това може да бъде променено съгласно обстановката, напомни капиталовият съветник. Красимира Паунина чака лихвените нива да се върнат на позитивна територия най-рано през 2026 година.  

 Красимира Паунина В подкаста „ На всяка цена “ Красимира Паунина показа персоналните си възгледи, които имат информативен темперамент и никога не съставляват рекомендация за капиталово решение. Цялото изявление с нея може да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР