Районната избирателна комисия във Варна взе важно решение за изборния

...
Районната избирателна комисия във Варна взе важно решение за изборния
Коментари Харесай

РИК - Варна взе важно решение за изборите

Районната изборна комисия във Варна взе значимо решение за изборния ден – 9 юни 2024 година То се базира на постъпили писма по отношение на член 90, алинея 1 и член 37, алинея 1 от Изборния кодекс, по отношение на съществуване на дължим от закона брой гласоподаватели за откриване на Подвижни изборни комисии (ПСИК) на територията на региона.

Така РИК-Варна реши на територията на община Дългопол да бъдат разкрити два броя ПСИК, а на територията на община Аксаково – един брой.

Решенията могат да се апелират пред Централната изборна комисия в тридневен период от оповестяването им на съображение член 73, алинея 1 от ИК.

В член 90 от Изборния кодекс, е написано, че: На територията на всяко обитаемо място се назначава минимум една преносима секционна изборна комисия при съществуване на не по-малко от 10 гласоподаватели, подали заявки по член 37. Районната или общинската изборна комисия дефинира броя на преносимите секционни изборни комисии в изборния регион (района) въз основа на броя на подадените заявки. При избори за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България в градовете с районно разделяне преносимата секционна изборна комисия може да обгръща територията на повече от един регион, в случай че са подадени по-малко от 10 заявки в съответния регион.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР