Въпреки сериозните наранявания, които промениха живота му, типичното му смело

...
Въпреки сериозните наранявания, които промениха живота му, типичното му смело
Коментари Харесай

Нападението срещу Рушди: какво знаем дотук

" Въпреки сериозните пострадвания, които трансформираха живота му, типичното му самоуверено и неумолимо възприятие за комизъм остава непокътнато ", написа синът на писателя Салман Рушди, който беше намушкан предходната седмица.

Състояние на писателя Салман Рушди се усъвършенства, откакто в края на предходната седмица беше намушкан с нож по време на събитие в Ню Йорк. " Въпреки сериозните пострадвания, които трансформираха живота му, типичното му самоуверено и неумолимо възприятие за комизъм остава непокътнато ", написа синът му Зафар в Туитър. През уикенда Рушди беше изключен от апарата за изкуствено дишане, само че положението му продължава да е сериозно.

Извършителят е 24-годишен мъж

75-годишният публицист се възвръща в болница в Пенсилвания. Рушди беше атакуван и намушкан в края на предходната седмица по време на лекция. 24-годишният нападател беше задържан незабавно след офанзивата. Срещу него се води следствие за опит за ликвидиране. Той твърди, че е почтен.

Губернаторката на щата Ню Йорк Кати Хокъл дефинира действието като посягане против свободата на словото. " Ню Йорк постоянно ще пази свободата на словото и изразяването. Ние осъждаме страхливото нахлуване против Салман Рушди”, съобщи тя.

През 1989 година Иран издаде смъртна присъда против Рушди

Мотивите на причинителя към момента не са известни. Но проверяващите считат, че евентуално те са свързани със смъртната присъда против Рушди, която бе произнесена през 1989 година. Заради обвинявания в осквернение в най-известната му книга " Сатанински стихове " иранският набожен лидер Хомейни издаде фетва против Рушди.

В края на 90-те държавното управление на Иран разгласи, че не поддържа убийството на Рушди. Фатвата обаче по този начин и не беше оттеглена, а за главата на писателя беше оповестена премия от 3 милиона $.

Съединени американски щати остро осъдиха офанзивата

Нападателят е роден години след фетвата. Местните медии обаче оповестяват, че има данни, че в предишното мъжът е проявявал " благосклонности към шиитския екстремизъм ". Полицията и ФБР претърсиха жилището му във Феървю, Ню Джърси. Според проверяващите той е разполагал с подправена шофьорска брошура. В нея е употребявал името на погубен терорист от " Хизбула ". В понеделник представителят на външния министър на Иран отхвърли Техеран да е обвързван с нападението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР