Въпреки че Япония се съюзява с нацистка Германия и Италия

...
Въпреки че Япония се съюзява с нацистка Германия и Италия
Коментари Харесай

Полша и Япония: 16-годишната война между приятели

Въпреки че Япония се съюзява с нацистка Германия и Италия по време на Втората международна война, тя не поддържа нацистката инвазия в Полша през 1939 година Всъщност Японската империя интензивно поддържа полското държавно управление в заточение при започване на Втората международна война Война, до 1941 година, когато Полша изпраща декларация за война на Япония.

 Narcyz Witczak-Witaczyński - Wizyta Japończyków w 1 Pułku Szwoleżerów w koszarach przy ulicy 29 Listopada w Warszawie (107-240-2)

Полски и японски военни офицери във Варшава през 1929 година

Сътрудничеството сред японци и поляци датира от Руско-японската война при започване на ХХ век. По време на този конфликт полските деятели за самостоятелност си сътрудничиха с японското разузнаване, предоставяйки им информация за придвижването на съветските войски. Всъщност, макар че Полша към момента не е приета за самостоятелна страна, японският създател Инадзо Нитобе я назовава за „ нация-самурай “ в книгата си от 1904 година „ Бушидо: Духът на Япония “.

След Първата международна война Япония публично признава Полша като самостоятелна страна и това слага началото на интернационалните връзки сред двете страни. Япония също по този начин поддържа напъните на Полша да се причисли към Обществото на народите като самостоятелна нация.

През 1923 година полските военни преподават криптография на японската войска, откакто изпращат полски военни офицери в Япония. Японската войска се пробва да разбие руските радиосигнали повече от година в този миг и в този момент благодарение на поляците тези сигнали са разшифровани единствено за няколко седмици.

Въпреки че имат разнообразни съдружници при започване на Втората международна война, японците и поляците не престават да поддържат мощни връзки. Затова японците са в дипломатическа съпротива против немското навлизане в Полша на 1 септември 1939 година А продължаващите дипломатически и военни връзки сред Полша и Япония при започване на Втората международна война са мощно повлияни и от общото им съмнение към германците откакто те влизат в скришен пакт със Съветския съюз.

След експлоадирането на войната в японското посолство в Берлин е основана полска шпионска мрежа, а полските сътрудници и дипломати пътуват с паспорти, предоставени им от японците.

Тези връзки обаче се трансформират откакто Япония нападна Пърл Харбър на 7 декември 1941 година Веднага след тези офанзиви Обединеното кралство афишира война на Япония дружно със своите владения и съюзнически държавни управления в заточение. Тези държавни управления включват Белгия, Холандия, Френския комитет за национално избавление и най-после Полша.

На 11 декември 1941 година полското държавно управление в заточение насилствено афишира война на Япония. Японското държавно управление обаче учтиво отхвърля оповестяването на война на Полша, което прави декларацията юридически невалидна. Японският министър председател Хидеки Тоджо декларира: „ Ние не одобряваме предизвикването на Полша. Поляците, борещи се за свободата си, ни оповестиха война единствено поради натиска на Обединеното кралство. “

Въпреки това военно състояние (което съществува единствено на хартия), съдействието сред Полша и Япония продължава и през остатъка от Втората международна война. Поляците не престават да дават на японското разследваща информация за Съюз на съветските социалистически републики и Германия в подмяна на паспорти, предоставени от японците.

Това състояние на „ война “ съществува 16 години, до момента в който публично не е прекъснато през 1957 година, когато е подписано съглашението за възобновяване на естествените връзки сред Полската национална република и Япония.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР