Столична община предлага да се повиши цената на месечното разрешение

...
Столична община предлага да се повиши цената на месечното разрешение
Коментари Харесай

Промяната облекчава влизането с коли в парковете в София

Столична община предлага да се увеличи цената на месечното позволение за влизане с автомобил в парковете в София, а също и да се вкара дневен пропуск за същото против 50 лева В тази посока са измененията в наредбата за локалните такси, които столичните зам.-кметове по финанси и екология Иван Василев и Надежда Бобчева са внесли за публично разискване. Срокът за подаване на мнения и мнения по предлагането е 15 юни. 

В настоящата общинска разпоредба за зелените системи влизането в Борисовата градина и останалите паркове с МПС е позволено единствено за зареждане на търговски и обслужващи обекти. За задачата на транспортното средства се издава пропуск с информация за обекта, който обслужва, съобщение за възбрана за паркиране на територията на обекта и така нататък След случая с отрязаните дървета в къпалнята " Мария Луиза " м.г. към наредбата бе включено и условие зареждащите коли да се движат по авансово избран маршрут. 

Василев и Бобчева стимулират предлагането си за въвеждане на дневна такса с това, че през последните години Борисовата градина и други паркове са се трансформирали " в притегателно място за образуване на разнообразни мероприятия- държавни, общински, благотворителни, публични (спортни и културни), в това число и от частни лица ". Те показват, че въпросните прояви траят от един до няколко дни, за което кметът на София издава позволение. " За обезпечаване на тяхното осъществяване е допустимо да се наложи издаване на позволение за достъп на разнообразни МПС за подкрепяне построяването на подиуми, шатри, доставка на съоръжение и други В този смисъл се постанова разширение обсега на тази услуга посредством въвеждане на диференциран метод при издаване на разрешението от позиция на интервала, за който същото се издава ", пишат още заместниците на Васил Терзиев. В момента достъпът до Борисовата градина е единствено с месечни пропуски. 

Идеята на Василев и Бобчева е дискусионна, в случай че общината е откровена в желанието си да лимитира автомобилния достъп до парковете. Ако кметството вкара дневна такса за влизане с автомобил в Борисовата градина и в останалите зелени територии, надали някой гражданин на София не позволява, че от нея ще стартират да се възползват освен уредниците на концерти, а и хора, които са привикнали да стигат с колите си на всички места. В обществените мрежи постоянно могат да се видят фотоси на шофьори, които карат до кортове или до заведенията в Борисовата градина. Самият Василев признава в ревюто си до общинския съвет, че ниската цена на месечния абонамент сега (30 лева.) е " причина за увеличение на използването на тази услуга през последните години ". 

Както " Сега " писа, в мандата на някогашния кмет Йорданка Фандъкова стана ясно, че Столична община не разполага или не желае да даде информация какъв брой санкции е наложила на водачи, които са влезнали без позволение с автомобил в Борисовата градина. Питането бе отправено от " Демократична България ", само че отговорът на Фандъкова не съдържаше желаната информация.

По отношение на месечния абонамент заместниците на Васил Терзиев предлага той да нарастне от 30 лева. на 300 лева Мотивът е, че таксата е въведена през 2008 година и от този момент до момента цената й не е променяна. " За този интервал доста са увеличени цените на енергоносителите; размерът на възнагражденията за персонал; цените на първични материали и материали, както и нивата на инфлация в страната през последните няколко години. Тя оказва въздействие върху всички разноски на общината, формиращи размера на цената за даване на тази услуга. Завишени са разноските за поддържане на зелените площи, премахване на вреди по растителността, ремонт и полагане на настилки в парковете, защита и други, в това число действия по озеленяване, непорочност и така нататък Текущата прехрана на парковете и градските градини е повишена неведнъж, изключително през последните няколко години ", разясняват Василев и Бобчева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР