На 14 август 1945 г. президентът на САЩ Хари Труман

...
На 14 август 1945 г. президентът на САЩ Хари Труман
Коментари Харесай

4 факта за края на Втората световна война

На 14 август 1945 година президентът на Съединени американски щати Хари Труман афишира, че японското държавно управление е капитулирало – решение, което поставя завършек на Втората международна война.

Писменото съглашение, което официализира капитулацията, е подписано едвам на 2 септември същата година на заседание на борда на американския транспортен съд „ Мисури “ в Токийския залив.

Нациите по света означават 14, 15 август, 2 или 3 септември като Ден на успеха над Япония. Ето няколко забавни обстоятелството към това събитив:

 Surrender of Japan - USS Missouri

Над 60 000 американски бойци и морски пехотинци идват на брега на Окинава на 1 април 1945 година – островът, ситуиран южно от Кюшу, представляваше разумна врата за навлизане в Япония. Следват 81 дни на необикновено жестоки въздушни, морски и сухопътни боеве, затруднени от гъсти гори и вулканични скали. Съюзниците излизат спечелили, само че 12 000 американци са убити по време на акцията. Силите на Япония губят към 90 000 бойци, а 100 000 цивилни също умират в борбата.

На Техеранската конференция на съдружниците през ноември 1943 година Съветският съюз се съгласява да разгласи война на Япония три месеца след капитулацията на Германия, с цел да наложи завършек на Втората международна война и в същото време да си върне окупираните от Япония територии. Този ден настава на 8 август 1945 година, когато към 1,6 милиона руски бойци са изпратени бързо в окупираната от Япония Манджурия (днешен Североизточен Китай).

Около 120 000 души от японски генезис са затворени в лагери в 7 американски щата от 1942 година Президентът Франклин Рузвелт позволява задържането на американци от японски генезис, без значение от техния цивилен статут или преданост, с цел да обезпечи „ всяка допустима отбрана против шпионаж и бойкот “ след японското нахлуване над Пърл Харбър. Последният от тези лагери, ситуиран в Северна Калифорния, остава отворен до 20 март 1946 година

Втори лейтенант Хироо Онода е на 23 години, когато на 26 декември 1944 година е изпратен на остров Лубанг във Филипините. Там дружно с още 3 редови войници той остават години след края на войната! бойците не имат вяра на известията за провалянето на Япония и постоянно се борят с островитяни, които считат за противников бойци. Един от другарите на Онода се предава през 1950 година, а до 1972 година служители на реда прострелват другите двама.

Лейтенант Онода не се отхвърля до 1974 година, когато е открит от японски странник. Делегация, включваща един от някогашните командири на Онода, идва в Лубанг по-късно същата година, с цел да одобри капитулацията му.

Още двама арестувани, Шоичи Йокой и Теруо Накамура, остават скрити на други места в някогашния тихоокеански спектакъл надлежно до 1972 и 1974 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР