На 5 юни 2024 г. щяха да се навършват 80

...
На 5 юни 2024 г. щяха да се навършват 80
Коментари Харесай

Метеоролозите, които помогнаха за планирането на Десанта в Нормандия

На 5 юни 2024 година щяха да се навършват 80 години от Десанта в Нормандия, в случай че не беше неподходящата прогноза за времето.

През 1994 година, 50 години след него, метеорологът Лорънс Хогбен разказва по какъв начин той и сътрудниците му са се пробвали да предскажат времето, с цел да дефинират датата на офанзивата. По това време той е на 28 години; откакто получава Кръст за отлична работа за работата си в Кралския флот, става част от метеорологична комисия, която съветва висшия пълководец Дуайт Айзенхауер. По казуса работят три екипа от по двама души: Хогбен и Джефри Улф от Кралския флот, двойка, определена от военните на Съединените щати, и една от Метеорологичната работа. Груповият капитан Джеймс Стаг от Кралските военновъздушни сили дава отговор за посредничеството сред трите екипа и докладването на решенията им на Айзенхауер.

Хогбен споделя за характерните метеорологични условия, които военните са претендирали за десанта. Анализът им на метеорологичните модели за месец юни „ оставя единствено четири вероятни дни: 5, 6, 19 или 20. Изчислихме, че възможностите времето на която и да е от тези четири дати да дава отговор на условията са 13 към 1 “, спомня си той. „ Така че от метеорологична позиция десанта щеше да рискува. “

Но двудневните прогнози са по-надеждни от петдневните, тъй че стотиците кораби и десетките хиляди бойци би трябвало да бъдат подготвени да тръгнат във всеки един миг. С наближаването на първия прозорец американският метеорологичен екип удостоверява удобното време. „ Но – написа Хогбен – внимателната Метеорологична работа беше срещу, както и прагматичният Кралски флот “.

Докато неделята, 4 юни, минава в ранна понеделнишка заран, Айзенхауер и метеоролозите не престават да следят времето.

„ На едно смущаващо съвещание в 4:00 часа сутринта в неделя, изправен пред единомислещата прогноза за мощни ветрове, ниски облаци и бурно море в понеделник, Айк отсрочи интервенцията с 24 часа, единствено два часа преди главната част да отплава “, продължава Хогбен. „ Решението беше прочувствено изтощило всички участници, военни и метеоролози, и в този момент целият нервозен развой трябваше да продължи с още един ден. “

Отлагането се оказва удачно – настъпва стихия и никой не знае дали ще се разсее в точния момент за офанзивата на 6 юни. Това е също по този начин последната опция за няколко седмици; другите дни са в края на месеца. Американският боен екип още веднъж гласоподава с „ да “, а Метеорологичната работа се придържа към своето „ не “. Този път Хогбен и Улф обаче са „ за “, с което се дава началото на десанта на 6 юни.

Сега знаем какво стана. „ Залогът, че времето ще бъде уместно и прогнозируемо, се оказва несполучлив “, написа Хогбен.

Колко дребна е била опцията за неточност при една от най-важните военни акции в историята? Ако няма „ старт “ за 6-ти, идната опция за десанта е 19 юни. И трите екипа предвиждат, че на този ден ще има хубаво време – само че на 17 юни се развихря мощна стихия, която заличи този вид.

През 1994 година Хогбен написа, че метеорологичните технологии към този момент са се подобрили доста.

„ За по-кратки интервали точността на днешните прогнози е впечатляваща “, споделя той. „ През 1944 година едвам успяхме да създадем най-важната метеорологична прогноза в историята. Но педотвартихме нахлуващата войска да попадне в евентуална злополука в морето и помогнахме да се реализира крайната победа. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР