Въпреки че АК-47 е може би най-известната руска пушка, в

...
Въпреки че АК-47 е може би най-известната руска пушка, в
Коментари Харесай

AK-15: Руската щурмова пушка, която води началото си от AK-47

Въпреки че АК-47 е може би най-известната съветска пушка, в страната са основани и доста други оръжия. Едно от тях е АК-15, който влезе на въоръжение в съветската войска в края на 2010-те години, дружно с АК-12. С усъвършенстваните си характерности и нарасналата скорост на пукотевица, пушката е мощ, с която човек би трябвало да се преценява на бойното поле.

Руски боец с АК-74М.
Снимка: Виталий Кузьмин / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Макар че АК-15 води началото си от АК-47, неговият същински предшественик е АК-74М – по-специално разновидността „ М “ от 90-те години на предишния век. Той е създаден като част от програмата „ Ратник “, която има за цел да сътвори до 40 нови произведения за съветските военнослужещи. В резултат на това е създаден АК-12, като АК-15 служи за базов модел.

Въпреки че и двете пушки са сходни на 74М, те са проектирани да бъдат по-удобни за потребление: опция за двустранно прилагане, ново дуло за по-добър надзор и прибавяне на релси Пикатини – тази в горната част е, с цел да разреши потреблението на разнообразни аксесоари, а долната е предопределена за прибавяне на пистолетна дръжка.

След като през 2017 година бяха подложени на полеви проби, АК-12 и АК-15 бяха публично признати от съветската войска.

АК-15. Снимка: Vitaly V. Kuzmin / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

АК-15 работи на газ и има няколко варианти за пукотевица – автоматизирано, полу-автоматично и къс откос. Тя като цяло наподобява следва типичния дизайн на концерна „ Калашников “, единствено с няколко промени в шахтата за пълнителя, газовата тръба и предната дръжка. Пушката тежи почти 7,72 кг и има обща дължина 880-940 мм, от които 415 мм е цевта.

За да се улесни потреблението на оръжието в полеви условия, АК-15 е планиран със сгъваем приклад, за който се твърди, че прилича американската карабина М4. Ръкохватката му също по този начин е в допълнение прорязана, с цел да се усили естественото изстудяване, което значи, че той може да поддържа скоростта на стрелбата си без нужда от дълги паузи. Това също по този начин защищава ръката на стрелеца.

Говорейки за огнева мощност, пушката има патронни ресурси от 700 патрона – с 50 патрона повече от АК-47М. Тя е най-ефективна на 350 метра и се зарежда с патрон 7,62 x 39 мм от руската ера.

На ревюто АРМИЯ-2020 в Москва концернът „ Калашников “ разкри някои актуализации на АК-15 и АК-12. Макар че не е променено нищо значително, модернизациите включват няколко ергономични усъвършенствания.

АК-308, оборудван със супресор. (Снимка: Mike1979 Russia / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Въпреки че АК-15 самичък по себе си е вид на АК-12, някои пушки са създадени въз основа на неговата структура. Има AK-15K, който се отличава с по-къса цев, и AK-308, който е бил пожелан от интернационалните купувачи като експортен модел.

Макар да наподобява на 15, АК-308 се отличава с по-съвременни съставни елементи, най-забележителният от които е неговият арсенал, който е общоприетият 7,62 x 51 mm НАТО. Това значи, че цевта му е по едно и също време разтеглена и подсилена, което разрешава на пушката да устоя по-добре на нарасналата двигателна сила на този вид муниции.

По отношение на огневата си мощност 308 резервира общоприетите 700 об/мин, които има 15. И също по този начин споделя опцията за прикачване на голям брой аксесоари, както АК-12 и АК-15.

AK-15. Снимка: Mike1979 Russia / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Извън Русия описът на страните, които експлоатират АК-15 и неговите разновидности, е много нищожен. При все това наподобява, че той се усилва. Първата страна, която прояви интерес към пушката, е Армения, като през 2018 година нейното Министерство на защитата разгласи, че е осигурило правата за произвеждане на АК-15 и АК-12. С двата типа пушки са оборудвани и разнообразни подразделения на египетската войска – най-много специфичните сили на страната.

През 2022 година беше оповестено, че Генералната дирекция за закупуване на отбранителни артикули в Бангладеш е показала интерес към 2000 броя АК-15 от Русия. Няма обаче настояща информация по отношение на това дали е направена поръчка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР