В края на 80-те години на ХХ век в САЩ

...
В края на 80-те години на ХХ век в САЩ
Коментари Харесай

В САЩ не живеели с илюзията, че Горбачовата перестройка ще успее, били готови да бранят съюзниците в НАТО

В края на 80-те години на ХХ век в Съединени американски щати не са живеели с заблуда, че опитът на генералния секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз в Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов ще успее и са имали подготвеност да защитят съдружниците от НАТО.

Това излиза наяве от документ от архивите на Държавна сигурност, който разгласява онлайн.

Той съставлява входяща шифрограма от резидентурата на Държавна сигурност в Брюксел, Белгия от май 1989 година, изпратена до Центъра в София (Първо основно ръководство на Държавна сигурност, разузнаването, б.а.).

Грамата съдържа информация по отношение на: Програмата на Държавния департамент на Съединени американски щати за американската политика към Съюз на съветските социалистически републики.

Интересно е, че в основите на тогавашната тактика на Съединени американски щати към Съюз на съветските социалистически републики има доста общо с американската политика през днешния ден против Путиновия режим в Русия.
В шифрограмата се оповестява, че Държавният департамент на Съединени американски щати е изготвил идея за политиката на администрацията на Буш към Съюз на съветските социалистически републики (мандатът на Джордж Буш стартира при започване на 1989 година след втория мандат на президента Рейгън, водил ясна политика за разтрошаване на „ империята на злото “ в лицето на тоталитарния комунистически режим в Съветския съюз и спътниците му в страните от Източна Европа, което и се случва, б.а.).

Според американската идея, вземайки поради несигурния излаз на преустройството в Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати е трябвало да продължат да поемат отговорността за гарантиране сигурността на съдружниците си от НАТО посредством военна и икономическа мощ и водачество в региона на технологиите.

В концепцията се отбелязвало, че в течение на десетилетия Съветският съюз представлявал „ опасност за мира на планетата “ и признаците за смяна в политиката на Съюз на съветските социалистически републики трябвало да се възприемат внимателно и резервирано по редица аргументи.

В метода към руското управление Белият дом се е управлявал от три съществени правилото:

- Реализъм по отношение на „ същинския образ “ на Съюз на съветските социалистически републики, разликите в идеологиите, евентуалната „ руска опасност “ и зоркост към Съветския съюз, поради неговата политика в близкото минало;

- Запазване военната и икономическа мощност и единството сред съдружниците от НАТО като належащо изискване за осъществяване на сполучливата политика на Запада по отношение на СССР;

- Разрешаване на насъбраните през годините проблеми сред Изтока и Запада с гъвкава американска дипломация, нерешителност и самообладание.

Както е била одобрената процедура в МВР-ДС от всички значими документи да бъдат изпращани копия до съответните руски съветници към другите структури на Държавна сигурност и този документ е с получател до двама от руските съветници - в ПГУ-ДС и в Министерство на вътрешните работи.

Документът е включен в сборника „ ПГУ-ДС и Варшавският пакт против НАТО 1959-1991 ”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР