B-2 Spirit на Northrop Grumman е сред най-модерните стелт бомбардировачи,

...
B-2 Spirit на Northrop Grumman е сред най-модерните стелт бомбардировачи,
Коментари Харесай

Стелт бомбардировач бе заснет в полет от камерите на Google Maps

B-2 Spirit на Northrop Grumman е измежду най-модерните стелт бомбардировачи, разработвани в миналото. Уникалният му дизайн има за цел да сведе до най-малко какъв брой се вижда на радарите… само че това не значи, че самолетът не може да бъде сниман с камера. Точно подобен е казусът през 2021 година, когато консуматор на уеб страницата Reddit открива, че B-2 е сниман в Гугъл Maps.

За изображението се разбра в края на декември 2021 година, когато потребителят с псевдоним Hippowned разкри откритието си, на което се вижда размазан стелт да прелита над поле на към 80 километра източно от Канзас Сити, Мисури. Снимката е направена от сателитните камери на Гугъл.

Точните координати са 39°01’18.5″,-93°35’40.5″, а нюансите на синьото, зеленото и аленото са резултат от процеса на снимане на сателитните камери, преди да ги трансфорат в ясно изображение.

Уви, въпросните фотоси в това време са били обновени в Гугъл Maps и в този момент демонстрират единствено полето.

Но за въпросния B-2 Spirit знаем, че е основан във военновъздушната база „ Уайтман “, Мисури, която се намира единствено на 30 километра северно от мястото, където е снето изображението за Гугъл Maps. В интервала 1987-2000 година са издигнати 21 такива самолета, като задачата на американските военновъздушни сили е била да основат стратегически бомбардировач, който да има и усъвършенствани стелт качества и да може да пробива и най-силната противовъздушна защита.

B-2 влиза на въоръжение през 1997 година и прави бойния си дебют през 99 година по време на войната в Косово, а по-късно взе участие в интервенции в Афганистан, Ирак и Либия. Предвижда се да бъде пенсиониран при започване на 2030 година, като за негов заместител е очакван Northrop Grumman B-21 Raider.

Това не е единственият случай, в който B-2 Spirit е заснеман в Гугъл Maps. През 2022 година стана ясно, че любопитковци са се натъкнали на второ изображение, този път на аварирал стелт във военновъздушната база „ Уайтман “. Инцидентът е станал през септември 2021 година, когато „ Spirit of Georgia “ е направил спешно кацане в базата, излизайки от пистата и приземявайки се в тревата.

По-късно е открито, че повредата на стойност 10,1 млн. $ е резултат от „ микропукнатини “ в хидравличните връзки на самолета и дефектни пружини на колесника.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР