След операция Барбароса“ Червената армия прибягва до отчаяни мерки, тъй

...
След операция Барбароса“ Червената армия прибягва до отчаяни мерки, тъй
Коментари Харесай

Червената армия наема слепи граждани по време на обсадата на Ленинград

След интервенция „ Барбароса “ Червената войска прибягва до обезверени ограничения, защото е превъзхождана числено. Например по време на борбата за Сталинград, те употребяват камили вместо коне.

Обсадата на Ленинград стартира на 8 септември 1941 година и продължава до 27 януари 1944 година По време на 872-дневната борба градът е унищожен от немските сили, което взема жертви както измежду цивилното население, по този начин и измежду военните.

В началото ѝ Луфтвафе бомбардира интензивно, с което има за цел да наруши руските вериги за доставка на храни и да провокира всеобщ апетит. Само бомбардировките на 8 септември провокират 178 пожара. Малко повече от седмица по-късно градът претърпява най-тежката си въздушна офанзива през Втората международна война, като германците изпращат 276 бомбардировача. Те са разпределени в шест обособени рейда, при които умират 1000 цивилни и са изумени 5 лечебни заведения.

Бомбардировките единствено се ускоряват, до момента в който обсадата най-сетне е вдигната, което оставя на Червената войска един логически метод да отбрани града.

Защитата от въздушни нападения – в това число ранното разкриване на идващите немски бомбардировачи – е от изключителна значимост. В началото на войната за тази цел, наред с радарите, интензивно се употребяват и звукови детектори. Тези странни на тип съоръжения се състоят от железни тръби, прикрепени към слушалки, и се носят от мъже, които оставали в една и съща позиция часове наред, oслушвайки се и за най-малкото бръмчене на идващите самолети.

Единственият проблем беше, че тези мъже не бяха доста положителни в това занятие. Особено на фона на останалия околоен звук.

Съветски бойци на ски минават около Ермитажа в Ленинград

От 300-те слепи жители, останали в Ленинград по време на обсадата, единствено 12 са определени, заради физическите условия на работата.

Но въпреки да се справяли чудесно с тази работа, тя надалеч не била лесна. Седенето в една и съща позиция в продължение на часове и слушането на мощни звуци предизвиквало вдървеност, ужасни мигрени и други болки в тялото. Те не са били и в заплахата: двама от 12-те души са били убити по време на обсадата.

Въпреки че получават доста награди за службата си, в последна сметка мъжете се връщат към цивилния живот след войната, вместо да продължат във военните редици.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР