Вълнистите папагали са най-често отглежданите папагалови птици в домашни условия,

...
Вълнистите папагали са най-често отглежданите папагалови птици в домашни условия,
Коментари Харесай

Говорят ли вълнистите папагалчета?

Вълнистите папагали са най-често отглежданите папагалови птици в домашни условия, без значение че цялото семейство на папагалите наброява над 300 типа.

Малките хубавици с блестящо оперение в дивата природа обитават вътрешните елементи на Австралия и нормално там се срещат в ослепителен зелен цвят, само че в плен са в действителност доста пъстри заради работата на селекционерите.

Най-типичната им линия, за която всички се сещат обаче, не е цветовото им многообразие, а способността им да приказват. Отговорът на въпроса дали вълнистите папагали приказват, е позитивен. Често в дома на някой фен на очарователната птичка се среща някой празнословец, който радостни стопаните и гостите им с отдели думи или цели изречения.

Как да изберем папагалче, което да научим да приказва, тъй като е известно, че не всички вълнисти папагалчета приказват?

За задачата е нужно да се вземе млада птица, не повече от 2-4 месеца и тя би трябвало да бъде от мъжки пол. Женските вълнисти папагали са по-срамежливи, затворени и нормално не проговарят. Съветът на експертите е да се избере птица в доминиращ зелен или наследник цвят. Полът се разпознава по цвета на восковицата - това е кожното образувание на носа. При младите мъжки тя е розова, наклонността е да стане лилава. При женските е неясно синя, като след това става кафява.

Ако вълнисто папагалчета ще бъде обучавано да приказва, птичето би трябвало да бъде единствено, тъй като две птички ще си вършат компания и ще поддържат връзка между тях. Единственото папагалче ще възприема индивида като собствен другар и ще комуникира с него.

Вълнистите папагали са доста положителни имитатори и разчитат да придобият някои съществени знания за живота от себеподобните си като ги имитират. Тази им податливост, дружно със способността да издават необятен диапазон от звучи прави допустимо имитирането на човешката тирада.

Процесът на образование с тях не е сложен. Нужно е да се постъпи както с малко дете, да им се приказва с селекциониран набор от елементарни и постоянно повтарящи се думи и изрази. Добре е птицата да населява дневната стая, където индивидът, който я образова, прекарва най-дълго.

А дали папагалчето схваща какво споделя?

Това зависи от метода, по който се образова птицата. Ако тя бъде възприемана като рационално създание и говорът е съответен на обстановката, ще се научи да свързва избрани изречения със събитията, които разказват. Папагалчето елементарно ще разбере какво значат изразът, обвързван с искане на храна, в случай че я получава след изговаряне. Вълнистите папагали са освен умни, само че и доста интелигентни птици и това може да се употребява в образованието им да приказват.

Вижте и други говорещи папагали, както и разгласи и цени за вълнисти папагалчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР