Нови допитвания вве седмици преди изборите за Европейски парламент потвърждават

...
Нови допитвания вве седмици преди изборите за Европейски парламент потвърждават
Коментари Харесай

Задкулистни ходове или хипотетични обединения в навечерието на европейските избори

Нови допитвания вве седмици преди изборите за Европейски парламент удостоверяват възхода на радикалните, националистки, суверенистки десни партии в Европейски Съюз. В досегашния Екологичен потенциал тези сили бяха обединени в две политически фамилии  – „ Европейските консерватори и реформисти “ и „ Идентичност и народна власт “.

Проучването „ Допитване на допитванията “ на изданието „ Политико “ към 24 май демонстрира, че „ Идентичност и народна власт “ ще получат 66 места, като то регистрира обстоятелството, че на 23 май това европейско политическо семейство суспендира участието в него на немската партия „ Алтернатива за Германия “. Според допитването на „ Политико “ от 24 май „ Европейските консерватори и реформисти “ ще получат 72 места.  Проучването демонстрира също, че либералите от „ Обнови Европа “ ще получат 82 места в десетия Екологичен потенциал, 176 места ще имат десноцентристите от Европейската национална партия, 144 места ще завоюват левоцентристите от „ Социалисти и демократи “, а „ Зелените “ и „ Левицата “ ще имат надлежно 41 и 32 места. Допитването отрежда и 50 места за нови политически сили, които ще влязат в Екологичен потенциал и занапред ще се причисляват към бъдещите парламентарни групи, както и 57 места за тези политически сили, които в деветия европарламент имаха депутати, само че те не бяха част от седемте политически фамилии в него.

Анкетата „ Супердопитване “ на Центъра за социологически прогнози на  „ Евронюз “ от 23 май пък демонстрира, че на изборите за Екологичен потенциал ще има внезапно ориентиране  към политическото дясно, което значи, че идната Европейска комисия ще бъде по-консервативна. Но десният лагер е белязан от доста политически разногласия, някои от които и непреодолими, като да вземем за пример този сред „ Национален общ брой “ и „ Алтернатива за Германия “, довел до внезапен поврат в връзките сред тях през последните няколко дни. Като цяло обаче партии от десноцентристкото пространство, ултраконсервативни празненство и крайнодесни партии водят в социологическите допитвания в главните страни от Европейски Съюз, установи „ Евронюз “. Либералдемократите ще понесат мъчителна загуба, а левоцентристите ще бъдат в позиция на нежна непоклатимост с умерени загуби и скромни облаги според от страната, вещаят още социолозите.

„ Европейските консерватори и реформисти “ включват такива партии като „ Италиански братя “, „ Вокс “ от Испания, „ Право и правдивост “ от Полша и други, а в „ Идентичност и народна власт “ са „ Национален общ брой “ от Франция, „ Лига “ от Италия, „ Шега “ (в превод: „ Стига “) от Португалия, „ Партия на свободата “ от Нидерландия.

Възходът на партии като тези от „ Европейските консерватори и реформисти “ и „ Идентичност и народна власт “ поражда безпокойствие. Но съгласно Паскал Жоанин, общоприет шеф на „ Фондация Робер Шуман “, няма заплаха от същинско крайнодясно цунами, отбелязва Франс прес. В поредност от материали френската новинарска организация подчертава и върху това за какво възходът на крайнодесните, популистки, националиски и суверенистки сили може да не се окаже толкоз рисков за Европейски Съюз.

На първо място към този момент доста малко от тези сили приказват за излизане от Европейски Съюз. След мъчителното излизане на Англия от блока, придружено от сложни договаряния сред Брюксел и Лондон, а след това и от вътрешни проблеми сред Лондон и Северна Ирландия, приказките за последване на образеца на Брекзит останаха на втори проект. Тиери Шопен, анализатор от Европейския лицей в Брюж, споделя, че неологизми като Грекзит (излизане на Гърция от ЕС), появил се по същото време като Брекзит, отпаднаха с течение на времето. Партиите, които говореха допреди известно време за някакъв „ екзит “, към момента си остават евроскептични, само че политическите диспути към този момент не се свеждат ясно до „ за “ и „ срещу “ Европейски Съюз. Крайнодесните демонстрират двойнственост, от една страна те ползват тактика да наподобяват умерени политически сили и по тази причина тематиката за скъсването с Европейски Съюз отпада от разказа им, въпреки това обаче те залагат на тактика, при която има подчертаване на националното преди всичко, само че тук множеството от тези партии приказват за по-голяма роля на националното в рамките на един реформиран и по-малко бюрократичен и централизиран Европейски Съюз, отбелязва Франс прес.

Ако погледнем обстановката в обособените страни от Европейски Съюз,  във Франция да вземем за пример Жордан Бардела, който е отпред на листата на крайнодясната партия „ Национален общ брой “ за евроизборите, споделя, че тя към този момент не мисли за Фрекзит (излизане на Франция от ЕС). Той прибавя, че „ Национален общ брой “, която съгласно „ Супердопитването “ на „ Евронюз “ ще е преди всичко в евровота във Франция, не е против Европа, а е против Европейски Съюз в досегашния му тип. „ Национален общ брой “ в действителност още от лятото на 2017 година престана да приказва за Фрекзит. Сега Бардела твърди, че няма даже скрити намерения за Фрекзит в партийните редици. Другата френска радикална десница „ Реконкиста “, чиято партийна листа е ръководена от Марийон Марешал Льо Пен, също не приказва към този момент за Фрекзит

В Германия „ Алтернатива за Германия “, която съгласно анкетата „ Супердопитване “ на „ Евронюз “ ще излезе на второ място за евроизборите в страната, предлага референдум за Декзит (излизане на Германия от ЕС). Но приказва и за създаване на федерация на европейските народи, тъй като Европейски Съюз в този си му тип е един провалил се план.

В Италия Италекзит (излизане на Италия от ЕС) във тип излизане от еврозоната беше дебатиран през 2018 година Но в този момент една от партиите, говорещи по това време за сходен сюжет – „ Италиански братя “ към този момент е ръководеща, а нейният водач Джорджа Мелони е италиански министър председател. Партията и самата Мелони към този момент се показват като умереното лице на крайнодясното, отбелязва Франс прес. Другата крайнодясна партия в Италия – „ Лига “, ръководена от Матео Салвини, също е в държавното управление на Мелони. Салвини е вицепремиер и министър на инфраструктурата. Днес „ Лига “ също не приказва за „ Италекзит “. И двете партии избират да приказват за един по-политически и по-малко бюрократичен Европейски Съюз. Понятието „ Италекзит “ обаче участва в името на две дребни сили, участващи в евровота в Италия.

В Нидерландия „ Партията на свободата “ на Герт Вилдерс, спечелила предварителните парламентарни избори през ноември и посочена за любимец и на евровота, не загатва повече обещанието си за референдум за Некзит (излизане на Нидерландия от ЕС). Сега в нейния манифест се приказва за усилена работа за смяна на Европейски Съюз от вътрешната страна.

Във Финландия партията „ Финландците “, която е крайнодясна и към този момент е част от ръководещите, си остава последовател на Фикзит (излизане на Финландия от ЕС) в дълготраен проект, само че счита, че това не е реалистично в непосреден проект. В допълнение тази партия поддържа едно друго приобщаване на Финландия –  това към НАТО, и в този момент нейният приоритет е битката с притока на противозаконни мигранти.

Миналия ноември десетки хиляди симпатизанти на полската последна десница минаха в протестно шествие по улиците на Варшава и приканиха за Полекзит (излизане на Полша от ЕС), малко откакто проевропейската съпротива победи на парламентарните избори. Но пък партията „ Право и правдивост “, която до неотдавна управляваше Полша и беше в открит спор с Брюксел, а в този момент е в съпротива, към този момент споделя, че Полекзит е неправилен разказ.

В Австрия Австрийската партия на свободата, която беше на власт от 2017 година до 2019 година, споделя, че не желае Окзит (излизане на Австрия от ЕС), а желае по-скоро „ Европа на нациите “, т.е. завръщане към онази Европа, в която обособените страни, а не Брюксел, да имат по-голяма дума в дефиниране на своето лично бъдеще и надлежно и това на Европейски Съюз, написа „ Кронен цайтунг “.

Друга тематика, по която крайнодесни партии, взели властта и създали известни обрати, е тази за миграцията, отбелязва Франс прес. Като тук обратите неведнъж идват поради демографския спад, водещ и до дефицит на работна ръка, която да поддържа социално-пенсионната система на съответната страна със застаряващо население.

През 2017 година Джорджа Мелони говореше за идването в Италия в границите на три години на 500 000 мигранти като за планувана инвазия и етническа замяна. Но тогава тя беше в съпротива. Идвайки на власт, Мелони стегна някои миграционни разпореждания. Но предишното лято нейното държавно управление утвърди указ, в който се позволява влизането в Италия на 452 000 непознати служащи за интервала 2023-2025 година, напомня Франс прес. Според в. „ Стампа “ тази изненадваща стъпка обратно произтича от това, че индустриалните действителности в Италия към този момент са други – в страната липсват 833 000 служащи, по-специално в риболовния и селскостопанския бранш, и някой би трябвало да прави тяхната работа.

В Унгария министър председателят реакционер и националист Виктор Орбан умножи антиимигрантските изявления и се разгласи в отбрана на християнска Европа. Той даже съобщи предишния октомври, че тези, които поддържат имиграцията, поддържат и тероризма. Но в същото време броят на служащите в Унгария, пристигнали от страни отвън Европейски Съюз, се удвои през последните четири години и мина от 35 000 през 2019 година на над 73 000 в края на 2023 година Те са заети в строителството, ресторантьорството, в заводите за акумулатори. Според Гергей Гуяш, секретар на държавното управление, допускането на тези служащи няма нищо общо с политиката против имигрантите на Орбан. Тези хора остават за малко в Унгария, споделя той в опит да изясни този поврат в позицията на унгарското държавно управление.

И Италия, и Унгария страдат от ниска раждаемост, със надлежно приблизително по 1,25 деца и 1,59 деца на всяка жена, съчетано с повишаване на продължителността на живота. Тези два фактора въздействат негативно на стопанската система.

Ситуацията е сходна на всички места в Европейски Съюз, където приблизително се падат по 1,5 деца на всяка жена, а продължителността на живота е над 80 години, сочат данни на „ Евростат “, представени от Франс прес. През 2050 година Европейски Съюз може да има потребност от 43,1 милиона служащи съгласно аналитичния Център за световно развиване. Всичко това принуждава твърдите десници, когато дойдат на власт, да вършат крачка обратно по въпроса за миграцията. Като тази крачка обратно е от вида „ ние желаеме да ограничим противозаконната миграция и желаеме ние, а не трафикантите, да са тези, които вземат решение кой да идва  в нашите страни “. Такава е позицията на Мелони. Но в същата тенденция е позицията даже и на десноцентристите във Франция, и даже и на френския президент Еманюел Макрон.

Според Европейския съвет за външни връзки в девет страни членки на Европейски Съюз крайнодесни и популистки сили ще завоюват евровота. Сред тях са Франция, Унгария, Италия и Нидерландия, което значи, че откакто приключат изборите за Екологичен потенциал, още в първия ден, на 10 юни, когато картината ще е  по-ясна във всяка една страна членка, ще стартират публично комплицирани договаряния за разпределение на водещите европейски постове – ръководител на Европейска комисия, ръководител на Екологичен потенциал, ръководител на Европейския съвет. И ходовете на „ Европейски консерватори и реформисти “ и „ Идентичност и народна власт “ не трябва да се изпускат от взор още занапред.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е водещ претендент от ЕНП, не изключва разновидността за обединяване с „ Европейските консерватори и реформисти “, заяви още на 6 май Франс прес.  Но Фон дер Лайен изключва разновидността за съдействие с „ Идентичност и народна власт “. Начело на партията на „ Европейските консерватори и реформисти “ от 2020 година е Джорджа Мелони. През 19-те месеца на власт на Мелони в Италия сред нея и Фон дер Лайен беше реализиран климат на прагматична синергия. Не се сбъднаха прогнозите за конфликт сред двете след идването на власт на Мелони. Фон дер Лайен, която предизвести преди италианските парламентарни избори преди две години,  че при възможни отклонения на Италия в маджарски жанр, Европейска комисия разполага с механизми, които да задейства, последователно откри общ език с Мелони по редица въпроси, като Украйна, глобите срещу Русия, битката с трафика на мигранти и ръководството на миграционните потоци. Когато Италия изпадна в затруднено състояние на два пъти през 2023 година – наводненията в Емилия Романя през предишния май и мигрантската вълна, заляла остров Лампедуза през предишния септември –  Фон дер Лайен посети страната, с цел да засвидетелства освен взаимност на думи и само че и предложи съответна помощ на Рим от страна на Брюксел. Мелони и Фон дер Лайен се срещат постоянно в коридорите на форумите на върха на Европейски Съюз, на Г-7, на Г-20 или на Европейската политическа общественост. А в този момент, в миг в който води и лична предизборна акция, Фон дер Лайен посети Рим на 13 май и по време на тази аудиенция тя още веднъж не изключи опцията за съглашение с „ Европейските консерватори и реформисти “ след европейските избори, съобщи АНСА.

Тук би трябвало да се вземат поради още няколко други изказвания. На годишната си конференция на 4 януари Мелони съобщи, че в бъдещия Екологичен потенциал няма да си сътрудничи със социалистите, както в никакъв случай не си е сътрудничила с тях и в Италия. Но тогава тя не отхвърли изрично сюжета за вероятно съдействие с ЕНП или с „ Идентичност и народна власт “. На 28 април, на партийна демонстрация на „ Италиански братя “ в Пескара, Мелони произнесе траяла повече от час тирада, в която разгласи, че се кандидатира за евродепутат. Тогава тя съобщи: „ Искам да направя в Европа, това, което направих в Италия, да основа болшинство, което сплотява десноцентристките сили и изпраща левицата в съпротива “. Преди това тя на няколко пъти съобщи, че желае да придвижи италианския управленчески модел на европейско равнище. В Италия държавното управление на Мелони е формирано от партии от три европейски политически фамилии – „ Италиански братя “ от „ Европейските консерватори и реформисти “,  „ Форца Италия “ от ЕНП и „ Лига “ от „ Идентичност и народна власт “. Те по този начин и не се сплотиха за евровота и се явяват с обособени листи, макар апелите на водача на „ Лига “ Матео Салвини за сближение. И до момента в който Мелони завоалирано не изключи още на годишната си конференция на 4 януари сходен модел на съдействие след евровота, само че не с всички съставни елементи на „ Идентичност и народна власт “, Салвини обявява безапелационната си съпротива против либералите от „ Обнови Европа “, водени от партията на Макрон, а Таяни е изрично срещу всякакво съдействие с досегашната членка на „ Идентичност и народна власт “ –  „ Алтернатива за Германия “, както и с „ Национален общ брой “.

Източник: БТА
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР