Израел трябва да изпълни разпорежданетона Международния съд в Хага да

...
Израел трябва да изпълни разпорежданетона Международния съд в Хага да
Коментари Харесай

Борел поиска Израел да изпълни разпореждането на Хага да прекрати операцията в Рафах

Израел би трябвало да извърши разпорежданетона Международния съд в Хага да спре неотложно военната си атака вРафах, съобщи висшият представител на ЕСза външната политика и сигурността Жозеп Борел, представен от Дарик.

" Разпорежданията на Международния съд в Хагаса обвързващи за страните и би трябвало да бъдат прилагани напълно и дейно ", акцентира Борел.

Никой от критиците на израелската атака обаче не дава решение по какъв начин да бъде изкоренена терористичната организация " Хамас " от Газа с невоенни средства. Днес беше обявено, че израелските военни са разкрили нови подземни тунели на " Хамас " при интервенцията в региона на Рафах, където има укрепени подразделения на терористите. В Газа бяха открити и нови скривалища с оръжия на " Хамас ".

Борел настоя също Израел да запазиотворен граничния пункт Рафахза доставки на филантропична помощ. Страната би трябвало и да подсигурява достъпа на всеки назначен от Организация на обединените нации орган, проверяващ отправените против нея обвинявания в геноцид, както и да подаде отчет до съда за всички ограничения, подхванати за осъществяването на разпореждането, добави Борел.

В подтекста на обвиняванията за геноцид обаче се премълчава, че " Хамас " употребява цивилните палестинци като жив щит, заради което трансформира някои от тях в космени жертви. Израел, чиято атака е ориентирана към терористичната организация, а не към мирните палестинци, неведнъж насочва апели за евакуация на цивилните, създаде и показа проект за това и постави старания за извеждане на локалното население.

Според Международния съд в Хага филантропичната обстановка в Рафах сега е " пагубна " и са нужни спомагателни ограничения, с цел да се предотвратят по-нататъшни вреди за цивилните.

Вчера Израел отговори на решението на съда, като настоя, чедействията му в Рафах са били частот отбранителна и обективна война след терористичните офанзиви, осъществени от " Хамас " на 7 октомври.

В взаимно изказване ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност и представителят на Министерството на външните работи обявиха, че страната " не е провеждала и няма да организира военни дейности в региона на Рафах, които могат да причинят на палестинското цивилно население в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до неговото физическо заличаване напълно или отчасти ".

" Обвиненията в геноцид, повдигнати от Южна Африка против Израел в Международния съд в Хага, са измислени, възмутителни и морално отблъскващи ", се добавя в изказването.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР