В разгара на четвъртата COVID вълна – България с нови

...
В разгара на четвъртата COVID вълна – България с нови
Коментари Харесай

Заведенията обмислят бойкот на зеления сертификат

В разгара на четвъртата Коронавирус вълна – България с нови ограничения в опит да ограничи болестта. Те влизат в действие още този четвъртък, в среднощ на 21 октомври. Зеленият документ става наложителен, в случай че желаеме да отидем на кино, в заведение, мол, фитнес и магазин над 300 квадрата.

Зелен документ се издава за приключена имунизация, потвърдено с PCR преболедуване, PCR тест, изработен до 72 ч. или антигенен тест, изработен до 42 ч. Важното конкретизиране е, че документът би трябвало да бъде в избрания от страната формат, т.е. да е въведен в Националната осведомителна система.

Присъственото образование ще стопира в общините, където 14-дневната заболеваемост надвиши 750 на 100 хиляди души население.

Всички действия на закрито – единствено против зелен документ

За всички действия на закрито ще изисква зелен документ както за посетителите, по този начин и за личния състав. Тези ограничения няма да важат за питателните магазини, банковите институции и аптеките.

Снимка: iStock

„ Един от обсъжданите въпроси беше дали сме в положение да направляваме. Преобладаващото мнение е, че това условие е по-лесно за надзор, в сравнение с условието за потенциал и разстояние сред маси. Вероятността да се заразят хората на закрито е доста по-малка, в сравнение с вероятността да се заразят, в случай че няма документ “, разяснява здравният министър Стойчо Кацаров.

Зелен документ ще се изисква в университетите, само че не и в учебните заведения. Решението за прекосяване към отдалечена среда ще се взима по общини – на база 14-дневната заболеваемост. Според формалните данни - София сега е измежду общините, които попадат в графата с над 750 инфектирани на 100 хиляди души население. Така, от четвъртък столичните възпитаници може да учат онлайн.

Ротация би трябвало да се вкара в учебните заведения, където 14-дневната заболеваемост е сред 500 и 750 на 100 хиляди население – половината възпитаници би трябвало ще са онлайн и ще се редуват с другите по графика.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в учебните заведения, където е достигната 14-дневна заболеваемост сред 250 и 500 инфектирани на 100 хиляди население, в случай че има неявяване на над 20% от учениците или са сложени под карантина 30% от паралелките. Тук решението ще е на шефа.

Реакциите на обществото и бизнеса

Сдружението на заведенията в България реагираха отрицателно на концепцията. Заявиха, че ще бойкотират заповедта. По думите им новите ограничения фрапантно се разминават с сделките им, направени на срещата предходната седмица.

„ Договорката беше да имаме право на избор. Обектите, в които личният състав няма зелен документ – да могат да работят при рестриктивните мерки, които са в този момент. Със зелен документ да бъдат всички държавни чиновници и тестванията да са безвъзмездни “, разяснява Емил Коларов, ръководител на Сдружението на заведенията в България. Според Коларов заповедта копира ограниченията, въведени в други европейски страни, само че акцентира, че там имунизираното население е над 70%.
Снимка: iStock

Здравните управляващи са на мнение, че тези ограничения обаче дават опция на бизнесите да не затворят. Според националния проект за справяне с пандемията - при такава заболеваемост, само че при над 9000 приети в болница, би последвал цялостен локдаун.

„ Ние вършим всичко допустимо, по оптимално щадящ метод, да ограничим разпространяването на болестта. Правим всичко допустимо да осигурим задоволително кревати. Ако не може да овладеем обстановката, последната опция, която остава е цялостен локдаун “, сподели здравният министър.

Дали ограниченията дават резултат, ще стане ясно най-рано след 2 седмици. Не е ясно обаче при какви стойности ще има в допълнение стягане.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР