Военномедицинска академия (ВМА), съвместно с Висшето военноморско училище Н. Й.

...
Военномедицинска академия (ВМА), съвместно с Висшето военноморско училище Н. Й.
Коментари Харесай

В навечерието на 24 май: ВМА с награда за обучението на курсанти-военни лекари

Военномедицинска академия (ВМА), взаимно с Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ и Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “-Варна, бяха отличени за образованието на курсанти-военни лекари .

Колективната премия бе връчена от общинската власт във Варна в наличието на полк. доцент Иван Попиванов , заместник-началник по учебно-научната активност на ВМА, и представители на управленията на останалите образователни заведения. Призът е за извънреден принос към основаването и устойчивото развиване на неповторим учебен план от голяма важност за здравното обезпечаване на военните си; за одобряването на Варна като център за подготовка на военни медици, които получават по едно и също време здравно и военно обучение, за одобряването на интернационалния авторитет на Варна в просветителната, научноизследователската и военномедицинската дейност; за развиването на военномедицинското обучение и просвета в районен и интернационален мащаб. За принос за издигането на престижа на трите университета в народен и интернационален мащаб.

Проектът „ Военен доктор ” започва през 2017 година. През предишния октомври приключи и първият випуск от 17 души , които към този момент са разпределени в разнообразни военни формирования.

Към момента се образоват общо 114 курсанта – 75 девойки и 39 момчета, а през лятото следва да бъдат признати още 20.

В рамките на образованието у военните лекари се образуват качества и умения, които се ценят високо и в цивилния живот – организираност, акуратност, дисциплина, екипност, водачество. Пълна държавна прехрана по време на следването си и обезпечена дълготрайна професионална реализация като офицери в Българската войска.

Издръжката включва: без такси за образование и двата университета, гратис настаняване в общежития, гратис хранене, здравно и униформено облекло, гратис здравно обслужване и наложително обезпечаване против гибел и нетрудоспособност в резултат на акцидент. Те имат опция за прилагане на почивната и спортната база на Министерството на защитата.

По време на следването си курсантите получават ежемесечна стипендия от 750 до 800 лева и имат опция за спомагателна стипендия за триумф от 150 до 200 лева Успешно приключилите получават тапия за висше обучение на образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ по „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище ” от ВВМУ „ Никола Й. Вапцаров ” и „ магистър ” по медицина. Следва обезпечена професионална реализация като офицери в структурите на ВМА. По време на следването си те имат опция за образование по непознат език, според стандарт на НАТО и приемане на документ, както и благоприятни условия за образование и специализации в университети на страни от Европейския съюз, както и по стратегия Еразъм.

Медици от ВМА с неповторим за България учебник

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР