В Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписан договорът

...
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписан договорът
Коментари Харесай

Подписаха договора за тол-системата

В Министерството на районното развиване и благоустройството беше подписан договорът за планиране, създаване и въвеждане на тол-системата. Документа подписаха ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов и Михаел Вебер, представляващ изпълнителя Консорциум „ КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС ", оповестява „ Фокус ". На церемонията участваха членовете на УС на АПИ инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов и Андре Лаукс, основен действен шеф на „ КАПШ ТРАФИККОМ ".

Тол-системата ще бъде на база изминато разстояние за транспортни средства над 3,5 т и на база време за леките коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка).

Стойността на контракта е към 150 млн. лв. без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 19 месеца. Изграждането на тол-системата ще бъде за сметка на изпълнителя.
„ Тол-системата ще вкара справедливия и честния модел на таксуване по нашите републикански пътища, разгласи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който също участва на подписването на контракта.

„ Минаха 2 години процедурни игри и хватки с всевъзможни принадлежности, благодаря на АПИ. Всеки ден е значим и коства на българските жители, ползватели на републиканските пътища, голям запас ", изясни той.

„ Ресурсът ще бъде ориентиран само и единствено към възстановяване на положението и сигурността на пътищата ни ", посочи районният министър.

„ 70% от приходите на АПИ се образуват от ползвателите на леките коли. Тези, които амортизират пътищата в пъти повече, тежкотоварните коли заплащат по-малко от 30% от цената на всички доходи на АПИ ", уточни Николай Нанков.

„ Всички жители би трябвало да бъдат спокойни, че с въвеждането на електронните винетки цените няма да бъдат повишавани ", разяснява Нанков.

„ Нашият главен естествен запас - „ златото ", с което с България разполага, това е стратегическото ѝ състояние. 5 от 10 интернационалните транспортни коридора минават през нашата територия. Целта, която сме си сложили, са приходите в бюджета на АПИ от тол-системата да доближат 1 милиарда лв.. С приходите от тол-системата в огромната си част потребностите от пътния бранш ще бъдат задоволени. Ще успеем да създадем един резистентен пътен бранш. Новият модел ще даде опция за по-голяма еластичност. Ще имаме опция и за гъвкаво контролиране на тежкотоварния трафик ", добави районния министър.

„ Имаме да доизграждаме не дребна част от автомагистралната ни система, планираме най-малко един, а след време и няколко тунела под Стара планина, които планове ще се осъществят само и единствено по линия на приходите от тол- системата ", разгласи още Николай Нанков.

„ Недофинансирането на Автомагистрала „ Струма " ще се покрие още веднъж със средства от бюджета, по линия на тол таксите.
Имаме да доизграждаме и Автомагистрала „ Хемус ", и пътищата Ботевград-Видин и Русе-Велико Търново. Ще построяваме нови пътища, ще ги създадем по-сигурни и безвредни. Достатъчния запас, с който ще разполагаме, ще е причина за по-качественото му разходване и по-добрия надзор ", съобщи Николай Нанков. „ Ще създадем държавна компания, която ще оперира тол-системата след построяването и въвеждането ѝ в употреба, след приключването на контракта от изпълнителя ", сподели още той.

Председателят на Агенция „ Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов, пък разяснява:

„ Обучението по действието и построяването на тол системата ще бъде тежка задача за АПИ, за министерството и министър Николай Нанков. Предстои ни решаването на доста тежки задания, защото тол-системата се вкарва за първи път. Това води след себе си неналичието на фрагменти ".

„ С тези 6-7 хиляди км пътища, които имаме да ремонтираме, се надяваме в границите на 4-5 години България да има една модерна и третокласна пътна мрежа ", добави Атанасов.

„ През това време изтичат и експлоатационните периоди на ремонтите на автомагистралите, на първокласните и второкласните пътища, които през годините сме успявали да ремонтираме. На този стадий не планираме понижаване на електронните винетки или на цената на винетките за леките коли. Това, което е сега - леките коли да устоят прекосяването на тежкотоварния трафик няма по какъв начин да остане, защото не е заслужено ", сподели още шефът на АПИ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР