В Министерството на отбраната е започнала проверка във военния архив,

...
В Министерството на отбраната е започнала проверка във военния архив,
Коментари Харесай

Проверяват карти от военния архив за гробището край Кавадарци

В Министерството на защитата е почнала инспекция във военния списък, която да откри пазят ли се карти, на които да е отразено къде тъкмо е била дислоцирана полевата болница на към 8-ма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече ясното към това има ли в региона на двата паметника гробница или по-скоро става въпрос за историческа догадка. Това оповестиха от МО във връзка сигнала за допустимо опозоряване на българско военно гробище в Република Северна Македония.

На 12 км от Кавадарци се издига гранитен паметник с кръст и паметна плоча. Буквално на метри от новостроящата се автомагистрала, която би трябвало да свърже Скопие с Прилеп се намира монумента в памет на 193-та починали български военнослужещи по време на Първата международна война. Пътят към него към този момент не съществува. Няма и отбивка на този стадий и от автомагистралата.
От македонското министерство на външните работи оповестиха, че паметникът на починалите български бойци край Кавадарци не е опустошен. Около този монумент няма гробища или гробове, а съгласно инспекцията на терен, не е известна дали в предишното тази обстановка е била друга. На към 100 метра от този монумент има втори по-малък, за който не е известно, на кого принадлежи.

„ С откритата фактическа от способените институции конюнктура желаеме да отхвърлим всички обвинявания, които се появиха в общественото пространство, като в същото време призоваваме всички лица и институции да бъдат деликатни и да не се поддават на явни провокации, чието желание е да заплаши добросъседските връзки сред двете страни и напъните на двете министерства да намерят общи решения за превъзмогване на различията”, се споделя в оповестената от македонското външно министерство позиция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР