Навъртяхме 30 млн. лв. налози в нета oт търговска дейност

...
Навъртяхме 30 млн. лв. налози в нета oт търговска дейност
Коментари Харесай

Навъртяхме 30 млн. лв. налози в нета oт търговска дейност като физически лица


Навъртяхме 30 млн. лева данъци в нета oт комерсиална активност като физически лица.

Около 30 милиона лв. дължат българите на хазната от търговия в интернет.

Това излиза наяве от годишния отчет за активността на организацията. Както „ Телеграф “ писа, Националната организация за приходите гледа под лупа и какво продаваме в мрежата, като за хората,

които правят постоянно такава активност, и то в огромни размери, имат обвързване да заявяват тези доходи в годишната си данъчна декларация и да платят налог върху тях.

Национална агенция за приходите получава данни от куриерските компании и залага данните в авансово попълнените

заявления, които всеки човек може да си откри на уеб страницата на организацията,

като достъпът е с е-подпис или ПИК. Хората, които случайно са продали някаква остаряла движимост,

която към този момент не им е потребна, би трябвало да махнат тези доходи от декларациите си.
Но за тези, които правят постоянно такава стопанска активност,
има обвързване да ги разгласят пред данъчните. Ако не го създадат, следват контролни дейности – инспекция, която може да прерасне в проверка.

Заради недекларирани приходи от търговия в нета Национална агенция за приходите през предходната година е упълномощила 989 ревизионни производства и 1953 инспекции.

Приключили са към този момент 842 проверки,

които открили в допълнение данъчни и осигурителни отговорности в размер на 22 618 522 лв.. В хода на контролните производства част от проверяваните лица са подали непринудено коригираща декларация и са внесли в бюджета над 4,5 милиона лв..

След привършване на акцията по обявление на приходите за 2023 година се оказало, че 9266 лица са удостоверили до стотинка приходите от продажби в нета, които Национална агенция за приходите авансово е попълнила в декларацията им на основа на данните за получения от тях натрапен платеж, подадени от куриерските компании. Общата сума на заявената данъчна основа е в размер на над 27,7 милиона лв., надлежно данъкът е в размер на близо 3,7 милиона лв..

От Национална агенция за приходите регистрират, че действителните суми от получен натрапен платеж са надалеч по-големи, само че точна оценка не може да бъде направена, защото огромна част от лицата с изключение на в интернет правят и продажби във физически търговски обекти и от друга комерсиална активност.

Данъчните са се свързали по телефона с лица, за които знаят, че са правили комерсиална активност в нета, с цел да ги подканят да си заявяват тези приходи. В резултат 2064 данъкоплатци са подали нови или коригиращи заявления, като заявеният облагаем приход е в размер на над 18,1 милиона лв., а дължимият налог – близо 1,6 милиона лв..
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР