Премахването от Русия на ограничителните шамандури на река на границата

...
Премахването от Русия на ограничителните шамандури на река на границата
Коментари Харесай

ЕС настоява за обяснение от Русия за действията ѝ по границата с Естония

Премахването от Русия на ограничаващите шамандури на река на границата ѝ с Естония е " недопустимо ", съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, представен от Франс прес.

 

" Подобни дейности са неприемливи. Европейският съюз чака пояснения от Русия след премахването на тези шамандури и незабавното им наново слагане ", акцентира Борел в изказване.

 

Вчера естонските граничари обявиха, че съветските им сътрудници са премахнали през нощта шамандурите, сложени на река Нарва, която разделя двете страни, в границите на граничен спор. Естонската премиерка Кая Калас дефинира случилото се като " граничен случай ", в миг, когато Литва и други страни от района са в обтегнати връзки с Русия поради нашествието ѝ в Украйна. 

 

Според Талин Москва е почнала да оспорва местоположението на плаващите фарове, които се употребяват, с цел да се предотврати инцидентно нахлуване на кораби в непознати води, едвам след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година

 

Ръководителят на френската дипломация Стефан Сежурне изрази през днешния ден в " Екс " страдание за възходящия брой съветски провокации по границите с Естония, Финландия и Литва. 

 

" Русия усили броя на провокациите си ", съобщи той. " Пълна взаимност пред тези неприемливи нападателни дейности ".

 

" Следим от близко обстановката, дружно с нашите съдружници, които работят умерено и невъзмутимо ", добави френският първи посланик.

 

В сряда Финландия и Литва желаеха от Москва да изясни проекта си за едностранно изменение на морската граница с двете страни, като обявиха, че това може да е нов акт на " хибридна " война. Според оповестено във вторник проекторешение на съветското министерство на защитата Москва възнамерява да разшири териториалните си води от януари 2025 година, като промени границата си в Балтийско море с Финландия и Литва. Новата граница ще разреши на Москва да разгласи за съветски финландски и литовски морски зони.

 

Според документа границите на Русия в Калининградска област и Финския залив също ще бъдат изменени.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР