В Киргизстан са арестувани близо двайсет политици и висши служители,

...
В Киргизстан са арестувани близо двайсет политици и висши служители,
Коментари Харесай

Киргизстан арестува противници на гранично споразумение с Узбекистан

В Киргизстан са задържани близо двайсет политици и висши чиновници, съперници на гранично съглашение с Узбекистан. Властите ги упрекват в подбудителство към вълнения и опит за държавен прелом. Това заяви Франс прес, базирайки се на правозащитната организация " Килим шами ".

Сред задържаните в разнообразни градове от централноазиатската страна има един военачалник, някогашни депутати, някогашен арбитър от Конституционния съд, някогашен основен прокурор, публицисти и деятели, прецизираха правозащитниците. Мнозина от арестуваните са съобщили за своя арест в обществените мрежи.

Арестуван е и някогашният ръководител на Народното събрание Канатбек Исаев. Той е настанен за един месец в център за краткотрайно задържане на Държавния комитет за национална сигурност, уточни пред Агенция Франс Прес представител на вътрешното министерство.

Арестуваните са част от " комитета за отбрана на Кемпир Абад " - язовир на дългата към 1400-километровата граница с Узбекистан. Комитетът бе основан, откакто двете някогашни руски републики подписаха през септември протокол за делимитация и демаркация на границата.

Според шефа на Държавния комитет за национална сигурност Камчибек Ташиев с помощта на това съглашение територията на Киргизстан ще се усили с 15 806 хектара, даже в случай че Кемпир Абад " остане благосъстоятелност на Узбекистан ". Киргизстанският президент Садир Жапаров съобщи, че съглашението, което Народното събрание следва да утвърди, ще даде на Киргизстан опция да употребява язовира наедно с Узбекистан - хората от близките села да черпят вода от него. Според Жапаров земите, които съгласно документа ще бъдат трансферирани на Узбекистан, са били дадени на Киргизстан при построяването на язовира през 1965 година

Жапаров назова бойкот и провокации опитите за опълчване на това съглашение. Днес се чакат митинги против него в столицата Бишкек.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР