Развитието на европейската отбранителна индустрия е стратегическа цел. Българската армия

...
Развитието на европейската отбранителна индустрия е стратегическа цел. Българската армия
Коментари Харесай

Ефтимов: България е под риск от руските хибридни атаки, подкрепата за Украйна трябва да продължи

Развитието на европейската отбранителна промишленост е стратегическа цел. Българската войска би трябвало да бъде осъвременена, а остарялото руско въоръжение - сменено.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Ефтимов удостовери думите на военния министър Атанас Запрянов, че съветски военни кораби не са нарушавали териториалните води на България.

Руските военни дейности в района обаче са се отразили отрицателно на икономическата зона на страната ни и на другите черноморски страни.

Черноморският район се трансформира в рисков за съветския флот заради сполучливите украински удари по море.

Ефтимов акцентира основната значение на мироопазващата задача на НАТО в Косово - КФОР, в която България има доста присъединяване, за сигурността на Балканите.

През тази седмица беше изпратен спомагателен контингент от 100 български военнослужещи главно от състава на 3-о бригадно командване - Благоевград. Българският контингент ще извършва задания за подкрепяне на напъните за възобновяване и поддържане на сигурността в Косово.

Началникът на защитата има вяра, че обстановката в Косово сега е постоянна.

" Подкрепяме градивен разговор сред Прищина и Белград ", сподели той.

Ефтимов акцентира и нуждата от поддържане на поддръжката за Украйна във войната против Русия.

" Европейската отбранителна промишленост е стратегическа цел (за НАТО). Трябва да попълняме европейските ресурси, само че и да придобием нови качества ", сподели той.

По отношение на българската войска Ефтимов уточни, че тя би трябвало да бъде осъвременена посредством възобновяване на остарялото руско въоръжение.

" Нито една страна няма опция сама да разполага с безусловно всички благоприятни условия, по тази причина съдействието сред страните в НАТО е толкоз значимо ", изясни той.

Началникът на защитата означи, че ползата към работа в армията нараства в сходство с модернизацията.

Емил Ефтимов сподели още, че България като черноморска страна е изложена на риск от съветските хибридни офанзиви - дезинформация, внасяне на разделяне в българското общество във връзка с евроатлантическата интеграция.

В тази връзка се вземат ограничения в съдействие с сътрудниците, в това число придобиване на нови качества и възобновяване на флота. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР