В ексклузивно интервю за македонската информационна агенция МИА комисарят по

...
В ексклузивно интервю за македонската информационна агенция МИА комисарят по
Коментари Харесай

Мария Габриел: Западните Балкани заемат много важно място в дневния ред на ЕС

В извънредно изявление за македонската осведомителна организация МИА комисарят по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През... към профила приказва за упованията от първата по рода си среща на високо ниво отдадена на цифровизацията на Западните Балкани (Western Balkans Digital Summit), която ще се организира на 18 и 19 април в Скопие, оповестиха от пресцентъра на представителството на Европейска комисия в България.

Комисар Габриел акцентира, че цифровизацията е значима за района, тъй като с помощта на нея може да се форсира процесът на европейска интеграция на страните – тя може да способства и за повече бистрота, и за развиването на правосъдната система и правовата страна, и за икономическия прогрес.

Европейската комисия чака страните от Западните Балкани да излязат с съответни оферти за планове в цифровата сфера - планове, които да са от изгода за потребителите в кратковременен и дълготраен проект. На база на тези планове ще може да се дефинира сумата, която е нужна за тяхното осъществяване, и дали тя дава отговор на средствата налични в европейския бюджет, декларира комисар Габриел.

Основният план засягащ района, по който Мария Габриел работи от самото си встъпване в служба като комисар, е намаляването на цените на роуминга със страните от Европейски Съюз. Тя разяснява, че планът е комплициран, изчерпателен и доста внимателен от правна и икономическа позиция. Комисарят споделя, че договарянията с телекомите не престават, само че се надява на срещата през месец май в София отдадена на Западните Балкани да може да се показа пътна карта за реализирането на този план.

По мотив идната среща през май в София Мария Габриел е безапелационна, че няма значение, дали тя ще се назова "среща за разширението ", или не. По-важно е да се предложат съответни стъпки, с цел да се случи това разширение.

В изявлението комисар Габриел приказва и за абсурда с персоналните данни във Facebook, като разяснява по какъв начин новото европейско законодателство в тази област може да предотврати сходни злоупотреби в бъдеще.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР