В Деня на победата с право говорят за героизма на

...
В Деня на победата с право говорят за героизма на
Коментари Харесай

Как съветският тил превзе Берлин и спаси немското население

В Деня на успеха с право приказват за героизма на настъпващите руски войски - пехота, авиация, танкови екипажи и артилерия, само че доста по-рядко загатват тила. Въпреки че по време на Берлинската интервенция ролята на тиловите служби на Червената войска се оказва решаваща. И освен руските войски, само че и немските цивилни би трябвало да им благодарят.

Скоростта на придвижване на войските и триумфът на самите удари зависят от доставките: координираната работа на тиловите служби и военнотранспортните елементи. Войските се нуждаят от гориво, муниции и храна. Адекватните ресурси би трябвало да бъдат основани доста и авансово - и по-късно дейно доставени и разпределени.

Ярък образец за сполучливата работа на тиловите служби на Червената войска по време на Великата отечествена война е Берлинската настъпателна интервенция. Това беше улеснено както от удобната композиция от условия (господството на руската авиация във въздуха и развитата железопътна мрежа), по този начин и от колосалния опит, насъбран от руския гръб през годините на войната.

На 1-ви белоруски фронт бяха дадени единствено 22 дни, с цел да се приготви за нападението на Берлин - интервал три пъти по-кратък от подготовката за Висла-Одерската интервенция и четири пъти по-малко от интервенция „ Багратион “. Командващият фронта маршал Георгий Жуков напомни, че при започване на Берлинската интервенция към момента не са били основани нужните запаси. И се оправят със задачата си, като се оказаха, по думите на Жуков, „ на върха на обстановката “.

За къс интервал от време руските тилови чиновници свършиха голяма работа. Три комбинирани, две танкови армии и голям брой войски за увеличаване на 1-ви белоруски фронт не се нуждаеха от нищо по време на цялата интервенция за завладяване на столицата на нацистка Германия.

Зад всеки патрон и снаряд, изстрелян от бойците на Червената войска по улиците на Берлин против врага, стоеше скромният героизъм на тиловите елементи. Освен това руските ариергарди даже избавят цивилното немско население на града.

Пътища и мостове

Преди интервенцията тиловаците получиха и разтовариха повече от хиляда вагона с муниции. И когато стартира нападението над града, 3000  камиона непрестанно доставят муниции и водят ранените в тила. Железопътните войски изиграват също толкоз значима роля в Берлинската интервенция. След като руските елементи доближават немската столица, железопътните елементи съумяват да възстановят опустошения път Кюстрин-Берлин, което прави допустимо доставянето на муниции непосредствено до гара „ Берлин-Лихтенберг “. Общо по време на Берлинската интервенция железничарите възвърнаха 623 км железопътни линии, което е почти равно на маршрута от Москва до Ленинград. Освен това от време на време железопътната линия незабавно се променяше от европейско на локално междурелсие.

Последната огромна отбранителна линия на Хитлер преди Берлин е река Одер. Вермахтът гневно се придържа към Одер и унищожава понтоните, издигнати от руските войски. Някои от тях са унищожавани от германците до 12 пъти. Въпреки това пътните и мостови елементи възвърнаха или построиха повече от 40 моста по време на Берлинската интервенция. Благодарение на тяхната работа беше допустимо да се трансферират две танкови армии през Одер. Общо по време на нападението на Берлин повече от 1,6 милиона транспортни средства и над 48 хиляди танкове и артилерийски трактори минаха напред-назад по мостовете през Одер.

Пътните служащи се оправиха и с друга сложна задача: те осигуриха придвижването на войските в самия Берлин. На 2 май 1945 година, когато Берлин е високомерен, руският боен фоторепортер Евгений Халдей прави фотография на Бранденбургската врата. Снимката „ Регулировчицата на успеха “ по-късно стана известна. Изглежда като знак на определяне на кротичък живот - само че в действителност регулировчиците стартират да работят, когато в големия град към момента се водят боеве. Те следват по берлинските улици тъкмо зад щурмовите елементи, постоянно действайки като част от тях.

Веднага откакто квартал е освободен от врага, пътните елементи разчистват улицата, слагат регулировчици на придвижването на кръстовищата и слагат указателни знаци. Те постоянно би трябвало да се бият с останките на вражеските групи. Освен това постоянно почистената улица още веднъж става цялостна с парчета от горящи здания - и тогава пътните служби стартират работа още веднъж.

Спасяването на гладен Берлин

Когато Червената войска бързо напредва на Запад през 1945 година, пропагандата на Хитлер плаши немските цивилни от възмездие от руснаците. Беше декларирано, че „ съветските варвари няма да пощадят никого “. Това е разбираемо: в края на краищата, точно тази орис самият Хитлер е подготвил на руското население преди време. На 7 октомври 1941 година той издава инструкция, в която се показва, че преди завладяването на Москва и Ленинград тези градове би трябвало да бъдат унищожени с артилерия и бомбардировачи, с цел да не се изхранва популацията, карайки го да бяга.

Но дейностите на Червената войска на немска територия бяха радикално разнообразни. Съветското държавно управление ясно дефинира линията на държание на своите войски при нахлуване на немска територия. Още през 1942 година Сталин декларира, че Съюз на съветските социалистически републики се стреми да унищожи кликата на Хитлер, а не немския народ: „ Историческият опит споделя, че Хитлеровците идват и си отиват, само че немският народ, немската страна остават “.

Дори по време на Висла-Одерската интервенция руските войски намират бежанци, водени от боязън, по пътищата в извънредно бедствено състояние. Съветското командване стартира да обезпечава храна и облекло на дами, възрастни хора, деца и инвалиди. И скоро управлението на руските тилови елементи се изправи пред казуса да избави от апетит цялото население на Берлин, наброяващо над 2,7 милиона души.

Два-три месеца преди рухването на немската столица немците стопират да доставят храна. Две седмици преди началото на нападението над града берлинчани даже не получават самун. По времето, когато Берлин е високомерен от руските войски, хранителната му система е изцяло парализирана. Нацистките чиновници, виновни за работата му, и притежателите на хранителни предприятия заобикалят. Ако не беше Червената войска, жителите на града щяха да бъдат обречени на гладна гибел.

От първите дни на боевете в Берлин командването на 1-ви белоруски фронт трябваше да се оправи с казуса за спасяването на гладуващото локално население. От запаса са отделени над 300 офицери и 820 камиона за образуване на снабдяването на града.

Един от първите актове на помощ в разгара на боевете в Берлин е  доставката на 1700 тона картофи от региони източно от Одер до немската столица. Работната група на Жижин създава хранителни стандарти за разнообразни групи от популацията, множеството от които са подвластни и деца под 10-годишна възраст (около 1,5 милиона души). Приетите правила в по-голямата си част даже надвишават дажбите при режима на Хитлер. Ако нормата на Хитлер планува издаването единствено на ерзац-кафе, то руската норма планува издаването на натурално кафе и чай. Ако при Хитлер нужната квота за месо стартира да се заменя със сирене и извара, то съгласно руската норма германецът стартира да получава 60 грама прясно месо дневно.

Тогава е решено да се сътвори ресурс от храни в Берлин. Специално за тази цел от Москва в Германия идват националният комисар на външната търговия на Съюз на съветските социалистически републики Анастас Микоян и началникът на тила на Червената войска военачалник Андрей Хрульов. С тяхна помощ тиловите войски на три фронта донесоха в града единствено през май-юни 1945 година 78 хиляди тона зърно, 18,5 хиляди тона брашно, 13,7 хиляди тона месо, 114 хиляди тона картофи.

Съветските старания да избави популацията на победена Германия от апетит и епидемии още тогава са прави оценка от дрезденския магистрат Херман Матерн. Той написа: „ Населението няма съответна визия каква голяма работа са свършили руските генерали, офицери и бойци, с цел да подобрят живота на нас, германците и да отстранен следствията от бедствието. “

* * *

Берлинската интервенция не беше просто нахлуване против основната крепост на нацизма. За първи път в цялата война Червената войска организира такива огромни военни интервенции непосредствено в подобен голям град. В същото време тиловите служби трябваше да работят в неповторими условия: обратно на разпоредбите, за първи път тилът беше толкоз покрай фронта, в действителност разбъркан с настъпващите елементи. Това в последна сметка се трансформира освен в предизвикателство, само че и в изискване за завладяването на Берлин.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10644 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед25154Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед35679Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед16322Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед15496Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед77799Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76773„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76586 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР