В атаките срещу признатото от ООН правителство на националното единство

...
В атаките срещу признатото от ООН правителство на националното единство
Коментари Харесай

Хафтар включи руска авиация в атаките срещу законното правителство на Либия

В офанзивите против приетото от Организация на обединените нации държавно управление на националното единение на Либия са включени съветски самолети Су-22М3, заяви rambler.ru.

В обществените мрежи е качено видео на изтребителя-бомбардировач, знае се, че армията на подкрепяния от Кремъл Халифа Хафтар разполага мининум с два такива самолета.

Те могат да употребяват разнообразни бомби и ракетно въоръжение, в това число и управляемо.

Не е изключено в боевете да бъдат задействани и МиГ-23.

Противниците на Хафтар от държавните сили разполагат единствено с леки щурмоваци, чешко произвеждане L-39ZO.

Припомняме, че стотици наемници на съветската частна военна комапния " Вагнер " вююват на страната на Халифа Хафтар, който с войските си нападна Триполи и приетото от Организация на обединените нации правшителство на Либия.

Според The Telegraph., става дума за 300 бойци на " Вагнер ", основани в Бенгази. Чрез ЧВК " Вагнер " армията на Хафтар е получила артилерия, танкове, дронове и муниции.

" В Либия те се пробват да обезпечат дълбоководните пристанища Тобрук и Дерна за съветския флот, а също по този начин и възможен надзор на износа на петрол за Южна Европа ", написа The Telegraph.

От началото на януари Либийската национална войска на Хафтар целеустремено завладява нефтените залежи

Припомняме, че в края на 2018 година министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу одобри персонално Хаалифа Хафтар, а на срещата е участвал и Евгений Пригожин, за кото се твърди, че финансира и управлява работата на ЧВК " Вагнер ".

През октомври същата година Bellingcat, базирайки се на английското разузнаване, заяви, че Русия ускорява военното си наличие в Либия и доставя оръжие на Хафтар, който Москва счита за действителен кандидат за мястото на починалия либийски деспот Моамар Кадафи.

Хафтар, който сега нападна предградията на столицата Триполи, е получил оръжия на стойност 2 милиарда $ от Русия в подмяна на две военни бази.

Превод: Faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР