Преди няколко седмици написах материал за масови демонстрации в Будапеща,

...
Преди няколко седмици написах материал за масови демонстрации в Будапеща,
Коментари Харесай

Логиката на Унгария

Преди няколко седмици написах материал за всеобщи демонстрации в Будапеща, в които протестиращите показаха възмущение против хипотетичната финансова корупция, ширеща се из страната – корупция, в която те имаха вяра, че държавното управление е забъркано или най-малко безразлично към нея.

Протестите бяха големи, доближиха връх при докладвани 100 000 участници. Оттогава имаше още четири или пет демонстрации, някои в приблизително огромни градове, където ръководещата партия на премиера Виктор Орбан има мощна поддръжка.

Спомням си сходни огромни въстания в други страни, като да вземем за пример във Франция през 1968 година, когато демонстрации, неспособни да бъдат потушени от службите за сигурност, принудиха Шарл дьо Гол да напусне поста.

В Будапеща протестиращите изглеждаха срещу Орбан, само че полицията като цяло се опитваше да поддържа мира, вместо да се пробва принудително да ги в профил.

За мен изглеждаше по този начин, като че ли контролът на Орбан се изплъзва, като се има поради, че нямаше доказателства за личната му опозиция. Сгреших – нещо, което морално би трябвало да призная. Грешката ми беше, че не съумях да схвана разликата сред Будапеща 2024 и Париж 1968.

Не че демонстрациите бяха незадоволителни, нито че въпросът е завършен. Всъщност този уикенд имаше повече демонстрации в провинциалния град Дебрецен.

Грешката, която направих, беше да приема за чиста монета, че Орбан е „ мощен човек “, който управлява наказателен режим, ръководен посредством заплашване.

Авторитарните ръководят със мощ и боязън, тъй че всяка проява, която може да наподобява като придаваща уязвимост на режима, би трябвало да бъде потушена. При такова държавно управление, когато се организират демонстрации като тази, полицията се пробва да ги смаже посредством директни дейности и всеобщи арести. Орбан не е подхванал подобен ход.

Съмнявам се, че е спокоен, само че направи всичко допустимо да покаже на жителите, че имат право да си приказват всеобщо. Той е на мнение, че казусът ще се позволи от единствено себе си. Силните настояват, че Унгария е цивилизована страна. Досега нито протестиращите, нито държавното управление са показали принуждение.

Мнозина в Европа и Съединените щати, които го считат за властнически водач, може да се наложи да премислят. Никога не съм го гледал като подобен, само че чаках от него, в положението на суматоха, в което имах вяра, че може да се намира, да постъпи както човек би постъпил в тази обстановка. Това не значи, че политиката му би трябвало да бъде хвалена.

Това значи, че те не са повърхностни. Демоните съществуват, само че демонизирането на някой, с който не сте съгласни, е толкоз рисково, колкото и същинските властнически мъже.

Нежеланието на Орбан да употребява мощ се дължи частично на естеството на неговото държавно управление и частично на желанието му да покаже, че Европейският съюз го е показал неправилно – и че, което е значимо, той е прав да държи Унгария на комфортно разстояние от институцията.

Европейското измерение е сериозно. Европейците смятаха Орбан за виновен за опълчването на Унгария на европейските полезности, като като цяло одобряваха, че без него Унгария ще схване европейските полезности.

Гледах това, което се виждаше от стачкуващите на клипове и видях хора с надписи, заклеймяващи корупцията; Не видях някой да изисква имигрантски достъп до Унгария, хомосексуални права и други западноевропейски полезности.

Така че, в случай че стачкуващите бяха свалили Орбан – в действителност, даже това да е нещо, което са желали – наподобява малко евентуално те да трансформират траекторията на унгарската политика.

Грешно мислех, че Орбан губи поддръжката си. Други бъркат, виждайки демонстрациите като отменяне на правилата на Орбан.

Превод: СМ

Източник: Geopolitical Futures

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед52219 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед50243Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед70581Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед29311Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20356Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед79016Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78141„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77665В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразуме
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР