СподелиСреща на върха на лидерите на Западните Балкани и Европейския

...
СподелиСреща на върха на лидерите на Западните Балкани и Европейския
Коментари Харесай

Среща на лидерите на Западните Балкани и Европейския съюз ще се проведе в Котор, Черна гора

Сподели
Среща на върха на водачите на Западните Балкани и Европейския съюз под мотото „ Един район, обща визия “ ще се организира през днешния ден в Котор, Черна гора, заяви Българска телеграфна агенция, по информация на Танюг.

Лидерите на района и представители на Европейския съюз и Съединените щати ще обсъдят Плана за напредък за Западните Балкани. Президентът на Сърбия Александър Вучич също ще участва на срещата, а с него в делегацията ще бъдат министърът на финансите Синиша Мали и министърът на европейската интеграция Таня Мишчевич.

Както бе обявено, срещата на върха ще стартира в 9.30 ч., а хазаин е министър-председателят на Черна гора Милойко Спаич. Очаква се във форума да взе участие еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей и помощник-държавният секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Джеймс О’Брайън.

На събитието с изключение на водачи и министри от страните от района са поканени и представители на Съвета за районно съдействие, Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка, Световната банка, Транспортната общественост, Енергийната общественост, Фондация „ Отворено общество “, висши представители на Европейската комисия и други

Регионалната среща на върха ще завърши със взаимна конференция, на която ще приказват Спаич и Вархей.

Вчера, в навечерието на срещата на върха се организира среща на министрите по европейските въпроси и финансите на страните от Западните Балкани, представители на Европейската комисия и партньорски организации.

Това е третата районна среща на върха на водачите от Западните Балкани, която се организира през последните няколко месеца, като предходните две бяха в Тирана и Скопие. На срещата на върха в Тирана те разискаха основаването на обединен пазар, „ зелени коридори “, т.е. регионализация на митата за улеснение на прекосяването на границите за стопанската система, основаването на център за научноизследователска и развойна активност и въвеждането на безвъзмездни Wi-Fi зони на публични места в Западните Балкани

Планът за напредък на Западните Балкани планува финансова поддръжка от шест милиарда евро, от които два милиарда са безплатни помощи, а четири милиарда са преференциални заеми, дадени от Европейски Съюз. Целта е да се подтиква икономическият напредък на района и да се форсира социално-икономическото синхронизиране. Планът се отнася за интервала от 2024 до 2027 година и планува всяко държавно управление на Западните Балкани да получава избрана сума пари на всеки шест месеца според от промените, които е осъществило през този интервал.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР