Телевизионното изявление на военния министър Йоав Галант е най-отчетливата проява

...
Телевизионното изявление на военния министър Йоав Галант е най-отчетливата проява
Коментари Харесай

Шефът на израелската отбрана оспори публично плановете на Нетаняху за следвоенна Газа

Телевизионното изказване на военния министър Йоав Галант е най-отчетливата демонстрация на противоречие на върховен израелски представител с Нетаняху, откогато стартира спорът в Газа, отбелязва Ройтерс.

В отговор Нетаняху загатна, без да назове категорично Галант, че пенсионираният адмирал се " оправдава " по тази причина, че към момента не е унищожил " Хамас " в спора, навлязъл в осмия си месец.

Нетаняху обаче скоро беше нападнат и от различен член на личния си боен кабинет - центриста и някогашен военачалник Бени Ганц - единственият член с право на глас, с изключение на Нетаняху и Галант. Ганц съобщи, че министърът на защитата " е споделил истината ".

Макар да поддържа задачите на държавното управление на Нетаняху за победа над " Хамас " и връщане на останалите заложници, отвлечени при офанзивата на палестинската ислямистка формация от 7 октомври, Галант сподели, че тези цели би трябвало да бъдат допълнени посредством полагане на основите за различно палестинско ръководство.

" Трябва да разрушим управническите качества на " Хамас " в Газа. Ключът към тази цел са военните дейности и установяването на управническа опция в Газа ", посочи Галант.

" При липса на такава опция остават единствено две отрицателни благоприятни условия: ръководство на " Хамас " в Газа или израелско военно ръководство в Газа ", сподели още Галант, като означи, че ще се опълчи на последния сюжет и прикани Нетаняху публично да се откаже от него.

Галант сподели, че от октомври се е опитвал да разпространява проект за основаване на " невраждебна палестинска опция на ръководство ", противопоставяйки я на " Хамас ".

Форматът на авансово оповестената конференция на Галант, излъчена онлайн от израелската телевизия и радио, наподоби предизвестието на Галант от март предходната година, че прокарваната от Нетаняху правосъдна промяна заплашва сплотеността на армията, отбелязва Ройтерс.

Тогава Нетаняху разгласи, че Галант ще бъде уволнен, само че отстъпи под натиска на улични демонстрации. Някои анализатори на защитата считат, че прогнозата на Галант се е удостоверила посредством способността на " Хамас " да изненада израелските сили няколко месеца по-късно.

Попитан през вчерашния ден дали се тормози, че може още веднъж да бъде отхвърлен, Галант сподели: " Не упреквам никого. Вярвам, че в една демократична страна е подходящо за човек, изключително за министъра на защитата, който показва позиция, да го направи обществено. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР