Полша въвежда забрана за движение на служители на руски дипломатически

...
Полша въвежда забрана за движение на служители на руски дипломатически
Коментари Харесай

Полските ограничения за руските дипломати ще ударят по Европа

Полша вкарва възбрана за придвижване на чиновници на съветски дипломатически ведомства в цялата страна. Как тъкмо ще наподобяват тези ограничавания, каква е мотивацията на Варшава за тези ограничения – и коя друга източноевропейска страна стои зад последните начинания за нарушение на правата на съветските дипломати в Европейски Съюз?

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че съветската страна към момента не е получила нота от полското външно министерство за ограничение на придвижването на съветски дипломати в страната. След приемането му съветската страна ще го изследва и ще предприеме ответни ограничения. По-рано шефът на полското външно министерство Радослав Сикорски съобщи, че Варшава е решила да ограничи правото на съветските дипломати на свободно придвижване из страната.

„ Подробностите към момента не са известни. Беше оповестена нота от полското външно министерство с детайлности за взетото решение “, сподели Захарова. „ Когато я получим, ще я  проучим. И ние ще вземем ответни ограничения, тъй че полският хайлайф, задавен от русофобия, мощно да съжалява за идващите подхванати антируски стъпки “, добави тя.

Всичко стартира, когато пан Сикорски след съвещание на Съвета по външни работи на Европейски Съюз в Брюксел сподели пред кореспонденти, че съветските дипломати в Полша ще бъдат лимитирани в придвижването си из страната. Според него съветските дипломати ще могат да се движат свободно единствено на територията на Мазовецкото воеводство (това е метрополията към Варшава, въпреки и относително огромна за полските стандарти). А чиновниците на три районни консулства (Руската федерация има консулства в Гданск, Краков и Познан) могат да се движат единствено в границите на „ своето “ воеводство - надлежно Поморско, Малополско и Великополско.

Всичко това не визира съветския дипломат в Полша Сергей Андреев, който може да пътува на всички места, само че явно самичък. Изключението не важи за неговите секретарки, водачи и охранители. Също по този начин не е напълно ясно какво би трябвало да създадат чиновниците на консулството, в случай че би трябвало да отидат до Варшава. На доктрина полското външно министерство може да не им даде „ позволение “ за такова пътешестване. Дори пътуването със аероплан става подозрително.

Освен това консулствата обслужват териториите освен на едно воеводство, а на няколко. Сега хората от други воеводства ще би трябвало да пътуват до Варшава, Гданск, Краков и Познан. И това към този момент усложнява живота не на дипломатите, а на елементарните съветски жители, живеещи в Полша.

Виенската спогодба (двете по едно и също време: от 1961 година за дипломатическите връзки и от 1963 година за консулските отношения) официално разрешава ограничение на придвижването на дипломати в страната в границите на вътрешното законодателство (например в Руската федерация има затворени територии), само че цялостните забрани се възприемат като извънредно неприятелска стъпка. Традицията е дипломатите да се движат свободно в страната, в която се намират.

Сикорски сподели, че съветското посолство скоро ще получи нота за това, само че към този момент това не се е случило. Сикорски акцентира, че „ други страни към този момент имат такива правила и се надяваме, че други ще последват нашия образец “.

По-късно представителят на полското външно министерство Павел Вронски се опита да изясни тази странна мярка. „ Ние не сме русофоби. Ние сме прагматични. Ако има сигнали, че някои саботажни дейности в Полша са свързани с активността на съветската страна, тогава полската страна, полските управляващи са длъжни да реагират и по този начин реагира министър Сикорски. Това е общоприета активност, предопределена да отбрани полските жители “, сподели той. Той обаче не посочи за каква тъкмо измама става дума и не даде доказателства.

Сикорски беше ненапълно неоткровен, когато сподели, че „ други страни към този момент имат такива правила “. Единствено Съединени американски щати поредно вкарват ограничавания върху придвижването на съветски дипломати, само че и там няма цялостна възбрана. Трябва единствено да уведомите тайните служби и специфичния отдел на ФБР документално (можете да го изпратите по факс) и по-късно можете свободно да отидете на всички места.

Съединени американски щати вършат това, с цел да улеснят контрола и следенето на съветските дипломати. Това улеснява контраразузнаването да види къде вървят съветските дипломати, за какво и с кого споделят. Това е разумно до известна степен.

Във Англия пътуванията на съветски дипломати също не са неразрешени. Там те поеха по пътя на ограничение на издаването на визи за новопристигащи в страната съветски дипломати и ограничавания на претенциите към дипломатически недвижими парцели.

Може да се гадае за какво полското управление провежда всичко това тъкмо в този момент. Миналата година друга извънредно антируски настроена страна в Източна Европа, Чехия, стартира да упорства за ограничение на придвижването на съветски дипломати не в Чехия, а по едно и също време в цяла Европа. Логиката е следната: не всички европейски страни са лимитирали издаването на шенгенски визи за руснаци и съветски дипломати. В резултат на това руснаците получават виза в една от страните от Шенген, а по-късно оттова елементарно пътуват до, да вземем за пример, Чехия.

Прага предложи да се забрани тази процедура с решение на европейските институции (в която страна сте получили виза, там останете). И също така в допълнение да се вкара наложителна биометрия за дипломатическите паспорти, в това число пръстови отпечатъци (това към този момент е нарушаване на имунитета на дипломатически служител) и в допълнение да се консолидира това в по този начин наречения 12-ти пакет от наказания.

Предложението на Прага не беше признато. Сега Чешката република продължава да упорства за всичко това и предлага тези ограничавания да бъдат консолидирани в новия, 13-ти пакет от наказания, който би трябвало да бъде признат скоро. Водят се разгорещени полемики с пазарящата се Унгария. И явно Прага е намерила съдружник по този въпрос в лицето на полското външно министерство.

Европейската дипломация като цяло не е склонна да разисква сходни начинания, защото не желае изцяло да скъса връзките с Москва.

Трябва да се резервира платформата за дипломатическа връзка, както схваща професионалната дипломация в Европа. Истинският посланик няма да ограничи личната си сфера на активност, като наложи несъразмерни ограничавания на своите контрагенти. Не можеш да приказваш на празно място.

Всички сходни начинания по предписание идват от идеологизирани политици или парашутисти във външнополитическите ведомства на обособени изключително русофобски страни. Във Варшава, както нормално, желаят да са малко по-напред в русофобията на Запада. И няма подозрение, че съветският отговор ще бъде поднесен по съответния метод.

Превод : В. Сергеев

Гласувайте за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 104 в 25 МИР-София



Гласувайте в 10 МИР-Кюстендил за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 101 



Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед29129Валентин Вацев: Най-опасното е до 2027 година да избухне огромна, жестока война сред Китай и САЩАлтернативен Поглед70022Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед13875Георги Тодоров: Евроатлантическата цивилизация е развъдник на антихристаАлтернативен Поглед14476Георги Тодоров за готвеното предаване на самостоятелността, независимостта и автокефалията на БПЦАлтернативен Поглед6413Д-р Румен Петков: Д-р Румен Петков: " ЛЕВИЦАТА! " ще принуди властта да се заеме с значимите стопански тематики на обществотоАлтернативен Поглед120139Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79339Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!  Валентин Вацев, богове на войната, разсънват, не се интересуват, човешката воля  Валентин Вацев, богове на войната, разсънват, не се интересуват, човешката воля Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР