Един милиард души в целия свят са с увреждания. По

...
Един милиард души в целия свят са с увреждания. По
Коментари Харесай

В Световния ден за достъп до телевизията: Среща с жестовите преводачи на bTV Новините

Един милиард души в целия свят са с увреждания. По последни данни от Националния център по публично здраве и разбори, хората с диагноза „ глухота “ у нас за 2022 година са близо 3 хиляди души.

Любовта е една и съща на всеки език, споделя известният жестов преводач в особено изявление за " Жените на България "

В международния ден за досегаемост на наличието ви описваме какъв брой значимо е медиите да могат да бъдат разбираеми за всички фенове.

Нери Иванова е дете на глухи родители. За нея жестовият език е майчин, научава го преди вербалния.

 ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген 12 мин. Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген  Словашкият министър председател Роберт Фицо е пристигнал в схващане 3 мин. Словашкият министър председател Роберт Фицо е пристигнал в схващане  Нови цени за парното и топлата вода от юли 2 мин. Нови цени за парното и топлата вода от юли  Камера снима момента на стрелбата по Роберт Фицо (ВИДЕО) 2 мин. Камера снима момента на стрелбата по Роберт Фицо (ВИДЕО)  Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът 2 мин. Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген 12 мин. Волфганг Шюсел пред bTV: Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген  Словашкият министър председател Роберт Фицо е пристигнал в схващане 3 мин. Словашкият министър председател Роберт Фицо е пристигнал в схващане  Нови цени за парното и топлата вода от юли 2 мин. Нови цени за парното и топлата вода от юли  Камера снима момента на стрелбата по Роберт Фицо (ВИДЕО) 2 мин. Камера снима момента на стрелбата по Роберт Фицо (ВИДЕО)  Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът 2 мин. Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът

Снимка: bTV

„ Просто не мога да си показва, в случай че не мога да го приказвам този език, тъй като аз няма да имам връзка с моето семейство. Още от дребна им оказвам помощ в държавни институции, в лечебни заведения, при лекари. Те разчитат на мен. Това е огромно тестване за тях, тъй като не е елементарно да не чуваш личното си дете. Ти би трябвало по някакъв метод – по изражението на детето да схванеш какво желае то “, разяснява Нери Иванова, жестов преводач и супервайзър на рецепция.

Срещаме се с Нери в спортния център, където работи. Сред посетителите са и семейство Шаранкови. И двамата са глухи, само че това не ги стопира да водят пълностоен живот.

„ Искаме това да се промени и учители да преподават на жестов език “, оябсни Дочка Велева

„ Много е мъчно, когато не можем да намерим човек, който знае този език. Искаме да има повече хора, които го приказват и да бъдем по-спокойни “, изясняват Гергана и Константин Шаранкови.

Камелия Захариева също е жестов преводач. Тя е учител в Специалното учебно заведение за възпитаници с повреден слух в София. Разказва ни по какъв начин доста от материалите са недостъпни.

Снимка: bTV

„ Учебниците от Масовата стратегия са сложни за разбиране от глухите деца. Ако не е жестовият език, те няма по какъв начин да го осмислят и схванат пълноценно “, посочи тя.

Колега на Камелия в учебното заведение е и Валентина Христова. Тя е глуха, само че все пак преподава музика. От 16 години. Участвала е и в групата за танци и синхронно пеене с мимики „ Жестим “.

„ Много е значимо първо да се разбере текстът на песента, ритъмът на музиката. Да бъдат почувствани като изкуство като показвате жестовете, страстите, мимиката и да го предадете на хората по подобен метод, че те да настръхнат – по какъв начин танцуват, по какъв начин се показват глухите хора “, изяснява Валентина Христова.

Снимка: bTV

Общото сред Камелия и Нери, с изключение на жестовия превод, е и работата им в малкия екран. Заедно със  Силвия Маринова превеждат онлайн всяка централна емисия на bTV Новините на жестов език.

Снимка: bTV

Едва преди 3 години депутатите одобриха Закона за българския жестов език. Въпреки това жестовите преводачи у нас не са задоволителни. Най-хубавата част от тази специалност са усмивките, които изгряват на лицата на глухите, когато бъдат разбрани.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР