Турция и Грузия са предпочитаните държави, където хиляди руснаци търсят

...
Турция и Грузия са предпочитаните държави, където хиляди руснаци търсят
Коментари Харесай

Хиляди руснаци бягат от Путин в Турция и Грузия

Турция и Грузия са желаните страни, където хиляди руснаци търсят избавление от режима на Путин. Това сочи огромно изследване на Маргарита Завадская, политолог и откривател в Александровския институт на Хелзинкския университет. Тя показа публично информация за емигрантите, напуснали Русия от началото на съветската инвазия в Украйна на портала Riddle Russia.

Според Завадская през последните месеци Русия напущат най-вече обществено дейни хора, които не са удовлетворени от политическия курс на страната. Стотици хиляди руснаци напуснаха Русия, когато съветските войски нахлуха в Украйна. Това беше най-голямата емигрантска вълна след разпадането на Съветския съюз. След началото на военния спор десетки хиляди руснаци отпътуваха за Турция, Армения и Грузия - т.е. страните, в които руснаците могат да влизат без визи.

Финландия, Естония, Латвия и Литва са най-популярните директни страни за руснаците към други европейски страни. Според Завадская през последните месеци Русия напущат най-вече обществено дейни хора, които не са удовлетворени от ръководството на президента Путин. Те, в случай че е належащо, могат да основат нови различни политически организации отвън Русия, означи Завадская. OK Russians (организация с нестопанска цел, която оказва помощ на руснаци, които се опълчват на войната в Украйна и които са потърпевши от съветските управляващи – бел. ред.) направиха социологическо проучване на хора, напуснали страната.

Резултатите от изследването демонстрират, че най-популярните страни за започване на нов живот са Турция (24,9%), Грузия (23,4%) и Армения (15,1%). Около 2,8% от интервюираните са отишли ​​в Израел и към 2% - в страните от Централна Азия: Узбекистан, Казахстан и Киргизстан. 1,9% са избрали Сърбия, 1,7% в Черна гора, 1,6% в Естония, 1,6% в Германия и 1,5% в Испания.

Изборът на страната се дефинира главно от съществуването на билети и разпоредбите за влизане и престой в страната. Както и поради опциите за работа и социализация. 43% от интервюираните са декларирали, че биха останали в приемащата страна. 18% възнамеряват да се реалокират в друга страна. 35% още не са решили какви са проектите им и по-нататъшните им решения ще зависят от развиването на обстановката. Само 3% са декларирали, че обмислят да се върнат в Русия.

Много от руснаците, напуснали родината си, владеят британски. 45% от интервюираните работят в IT бранша, 16% в културата и изкуството, 14% работят като учители и счетоводители, а 8% са публицисти. Много от тези, които напущат Русия, са били преследвани поради антивоенната си позиция. Според резултатите от изследването към половината от интервюираните са подписали петиции и отворени писма, разгласили са политическа информация в интернет.

Около 70% от участниците в изследването са дарили пари на самостоятелни неправителствени организации и медии преди 24 февруари, а 40% - след началото на военния спор. 55% от интервюираните са били изправени пред някаква форма на политически напън, преди да изоставен Русия.

Около 70% от интервюираните не имат вяра, че политическата обстановка в Русия ще се промени към по-добро през идващите години, 72% считат, че качеството на живот в Русия се утежнява осезаемо.

В анкетата са взели участие 1661 души от разнообразни страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР