Руският президент Владимир Путин ще посети Ханой тази седмица, съобщиха

...
Руският президент Владимир Путин ще посети Ханой тази седмица, съобщиха
Коментари Харесай

Путин ще посети Виетнам тази седмица, САЩ критикува Ханой

Руският президент Владимир Путин ще посети Ханой тази седмица, оповестиха няколко публични лица, наблягайки лоялността на комунистически управлявания Виетнам към Русия и предизвиквайки укор от страна на Съединени американски щати, написа Reuters.

Посещението идва откакто Ханой избегна срещата на върха за мир в Украйна в Швейцария предишния уикенд, а по-рано предходната седмица изпрати своя заместник-министър на външните работи на срещата на БРИКС в Русия.

Очаква се Путин, който постави клетва за пети път доскоро повече от месец, да се срещне с новия президент на Виетнам То Лам и с други водачи по време на двудневното си посещаване в Ханой в сряда и четвъртък, оповестиха публични лица.

Съединените щати, които усъвършенстваха връзките си с Ханой предходната година и са най-големият търговски сътрудник на Виетнам, реагираха остро.

" Никоя страна не би трябвало да дава на Путин естрада, с цел да разпространява нападателната си война и по различен метод да му разрешава да възстановява жестокостите си ", съобщи представител на американското посолство в Ханой, запитан за въздействието на визитата върху връзките със Съединените щати.

" Ако той може да пътува свободно, това може да възстановява грубите нарушавания на интернационалното право от страна на Русия ", добави представителят, визирайки нашествието в Украйна, която Путин стартира през февруари 2022 година

Министерството на външните работи на Виетнам не отговори на молбата за коментар.

Базираният в Хага Международен углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на съветския президент по отношение на хипотетични военни закононарушения в Украйна през март 2023 година Виетнам, Русия и Съединени американски щати не са членове на МНС.

Европейският съюз, различен основен стопански сътрудник на Виетнам изрази неодобрение предишния месец от решението на Ханой да отсрочи среща с пратеника на Европейски Съюз по съветските наказания - закъснение, което публични лица свързаха с подготовката за визитата на Путин.

От позиция на Ханой визитата има за цел " да показва, че Виетнам организира уравновесена външна политика, която не фаворизира никоя от огромните сили ", съобщи Иън Стори, старши теоретичен помощник в основания в Сингапур институт ISEAS-Yusof Ishak, откакто през последните месеци страната беше хазаин на Джо Байдън и Си Дзинпин.

По време на първото си държавно посещаване във Виетнам от 2017 година насам и общо петото си посещаване, Путин се чака да разгласи съглашения в браншове като търговия, вложения, технологии и обучение, оповестиха двама публични представители

Дискусиите с виетнамските водачи обаче евентуално ще се съсредоточат върху по-чувствителни въпроси, обявиха чиновниците, като отхвърлиха да бъдат разпознати.

Тези диалози ще включват оръжия, на които Русия исторически е най-големият снабдител на Виетнам; енергетика, като съветски компании работят във виетнамски газови и петролни залежи в региони на Южнокитайско море, за които претендира Китай; и заплащания, защото двете страни изпитват усложнения при реализирането на транзакции заради глобите на Съединени американски щати против съветски банки, сподели един от чиновниците.

Не е ясно дали ще бъдат направени изказвания по тези тематики.

" Основните въпроси са свързани с укрепването на икономическите и комерсиалните връзки, в това число продажбата на оръжие ", сподели Карл Тайър, старши специалист по сигурността на Виетнам в Академията на австралийските отбранителни сили в Канбера.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР