Кремъл заяви днес, че конференцията за Украйна, организирана от Швейцария,

...
Кремъл заяви днес, че конференцията за Украйна, организирана от Швейцария,
Коментари Харесай

Русия остава отворена за диалог с всички страни, които възнамеряват да го водят

Кремъл съобщи през днешния ден, че конференцията за Украйна, проведена от Швейцария, е дала незначителни резултати и е посочила безсмислието на диалозите без присъединяване на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред публицисти, че резултатите от срещата са " близки до нулата ". Русия остава отворена за разговор с всички страни, които имат намерение да го водят, и ще продължи да предава позицията си на тях, сподели Песков.

Миналата седмица президентът Владимир Путин съобщи, че Русия е склонна да постави завършек на войната, само че сложи условия на Украйна - отвод от упоритостите си в НАТО и евакуиране на войските от четири района, за които претендира Москва - които Киев отхвърли като равносилни на капитулация.

На срещата на върха през уикенда в Швейцария западните сили и техните съдружници осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, само че не съумяха да убедят огромните необвързани с позиция във връзка с спора страни да се причислят към заключителното им изказване, като нито една страна не съобщи интерес да бъде хазаин на последваща сходна среща.

Повече от 90 страни взеха присъединяване в двудневните договаряния в швейцарски алпийски курорт по молба на украинския президент Володимир Зеленски, макар че Москва не бе измежду поканените.

На собствен ред Русия осмя събитието. Решението на Китай да не взе участие съвсем подсигурява, че срещата на върха няма да успее да реализира задачата на Украйна да убеди огромните страни от " Глобалния Юг " (геополитически термин за разрастващите се страни - бел. ред.) да се причислят към изолирането на Русия.

Бразилия участва на срещата единствено като " наблюдаващ ". В последна сметка Индия, Индонезия, Мексико, Саудитска Арабия и Република Южна Африка (РЮА) не подписаха официалното съобщение от срещата на върха, макар че някои противоречиви въпроси бяха пропуснати с вярата да се получи по-широка поддръжка.

Все отново конференцията даде опция на Киев да показва поддръжката на западните съдружници, от която съгласно него се нуждае, с цел да продължи да се бори против надалеч по-голям зложелател.

Песков разяснява и изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по отношение на диалозите сред страните в алианса за разполагането на спомагателни нуклеарни оръжия, определяйки ги като ескалация на напрежението.

НАТО води договаряния за разполагане на повече нуклеарни оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна подготвеност на фона на засилващата се опасност от Русия и Китай, съобщи по-рано през днешния ден Столтенберг.

Говорителят на Кремъл съобщи, че мненията на генералния секретар на НАТО наподобява опонират на официалното съобщение от мирната конференцията за Украйна, в което се споделя, че всяка опасност или приложимост на нуклеарни оръжия в подтекста на спора в Украйна е неприемлива.

" Това не е нищо друго с изключение на следващата ескалация на напрежението ", съобщи Песков.

По-рано през днешния ден Кремъл сподели, че са били осъществени контакти със Съединени американски щати по отношение на възможната замяна на пандизчии, включително и журналиста от " Уолстрийт джърнъл " Еван Гершкович, само че че те би трябвало кореспонденцията да остане надалеч от медиите.

" Искам още веднъж да ви припомня за диалога на президента (Владимир Путин) с ръководителите на осведомителните организации в Санкт Петербург - той удостовери, че има такива контакти ", сподели Песков. " Те не престават, само че би трябвало да продължат да се организират в цялостна тишина... Поради това не могат да бъдат предоставяни никакви известия, изказвания или информация по този въпрос ", посочи той.

На питане за какво делото за шпионаж против Гершкович ще се организира при закрити врата, Песков отговори, че не може да разяснява сходни въпроси, защото това е решение на съда, заяви Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден стана ясно, че делото против Гершкович ще стартира на 26 юни и ще бъде гледано при закрити врата, като се позоваха на пресслужбата на съда, пред който ще бъде изправен американския публицист, отбелязва Ройтерс.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР