Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки

...
Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки
Коментари Харесай

НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност

Страните от НАТО разискват разполагането на спомагателни нуклеарни оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна подготвеност на фона на засилващата се опасност от Русия и Китай, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, представен от Ройтерс.

В изявление пред английския вестник „ Телеграф “ той съобщи, че има оживени съвещания сред страните членки прозрачността към нуклеарните арсенали да се употребява като средство за въздържане.

„ Няма да се впускам в оперативните елементи какъв брой нуклеарни бойни глави би трябвало да бъдат в подготвеност и кои да бъдат на склад, само че би трябвало да се консултираме по въпроса. Именно това и вършим “, съобщи той пред изданието.

„ Прозрачността оказва помощ да се изпрати директно обръщение, че ние, несъмнено, сме нуклеарен съюз. Целта на НАТО е, несъмнено, свят без нуклеарни оръжия, само че до момента в който те съществуват, ще останем нуклеарен съюз, тъй като свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат нуклеарен боеприпас, а НАТО не, е по-опасен свят “, уточни генералният секретар.

Миналата седмица Столтенберг съобщи, че нуклеарното оръжие е „ най-значителната гаранция за сигурността “ на НАТО и средство за запазване на мира.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти предизвести в предишното, че Москва би употребила нуклеарно оръжие, с цел да се отбрани при крайни условия. Тя упрекна Съединени американски щати и европейските им съдружници, че тласкат света на ръба на нуклеарен конфликт, предоставяйки на Украйна оръжие за милиарди долари, част от което се употребява против съветска територия.

НАТО, което заема все по-значима роля в координирането на оръжейните доставки за Киев, рядко приказва обществено за нуклеарните арсенали, въпреки и да се знае, че Съединени американски щати са разположили атомни бомби на няколко места в Европа, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР