Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че извънредното положение в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че извънредното положение в
Коментари Харесай

Вдигат извънредното положение в Турция след вота?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че изключителното състояние в страната, въведено след опита за прелом през юли 2016 година, може да бъде вдигнато след изборите, които ще се произведат на 24 юни.

" След изборите ще сложим закона за изключителното състояние на масата и ще го преразгледаме ", сподели Ердоган в изявление за телевизия Си Ен Ен Тюрк. " Нещо като анулацията му може да се случи ", добави той, съобщи ДПА.

" Тези неща няма да се отсрочват прекомерно дълго. Тези неща ще бъдат свършени бързо и ще се придвижат напред ", добави той.

След опита за прелом по време на изключителното състояние към 150 000 души бяха уволнени от държавните институции и армията. Турция упреква намиращия се в Съединени американски щати просветител и едно време съдружник на Ердоган - Абдуллах Гюлен, че е провел опита за прелом. Гюлен отхвърля да има виновност.

В изявлението Ердоган сподели, че Турция ще нанесе удар на кюрдски размирен лагери в планините на Северен Ирак, в Кандил, Синджар и Махмур, в случай че иракското централно държавно управление не прочисти региона от тях, съобщи Ройтерс.

" Ако Багдад не може да реши казуса с тероризма, то ние не считаме да чакаме позволение от който и да е било. Ние можем да нанесем удар по Синджар и Кандил. Казвам това за първи път. Махмур също е доста значим регион, ние можем да ударим и него ", съобщи турският водач, съобщи ТАСС.

" Можем да дойдем във всеки миг ", сподели Ердоган, съобщи Франс прес.

Турският президент постоянно загатва за Кандил и Синджар, само че за първи път приказва за Махмур, намиращ се южно от Мосул и за който се счита, че подхранващ тиловите бази на Кандил, съобщи Франс прес.

Турската войска, както наподобява, умножи в последните седмици акциите в зоната на Ирак по границата с Турция, която постоянно е бомбардирана от нейните самолети. Миналата седмица Турция заяви за четирима убити военни в конфликт с ПКК в Северен Ирак.

Анкара постоянно приказва за опция да стартира трансгранична атака по модела на двете военни интервенции, водени против Ислямска страна и кюрдските бунтовници в Северна Сирия от 2016 година Тонът както наподобява ескалира с приближаването на изборите на 24 юни, отбелязва Франс прес.

Същевременно при среща с представители на юношески организации, състояла се в президентския замък в Анкара, Ердоган сподели, че Турция се готви да изпрати астронавт в космоса, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Вече работим по изстрелване на сателит и е допустимо точно с помощта на нашата юноша да стигнем до този стадий, в който ще можем да отправим в космоса и астронавт ", сподели Ердоган.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/06/08/vdigat-izvynrednoto-polojenie-v-turciia-sled-vota.378739
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР